Dejan Kožul: Stripotetke su među nama

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Dejan Kožul: Stripotetke su među nama

  Slučaj je hteo da „Politikin zabavnik“, povodom pedeset godina „Hogara Strašnog“ odluči da objavi specijalno izdanje, za koje je pozvao odabrane autore, njih petnaest, da svojim stripovima uveličaju taj veliki jubilej. I nijednu autorku. Tako su nastale „Stripotetke“. 

  Kažemo „slučaj“ jer nismo sigurni da je uredništvu bila namera zapostaviti i izostaviti strip autorke, ali to je podstaklo jednu od njih – Janu Adamović, da se prvo oglasi video uratkom. Onda je od Dobrosava Boba Živkovića stigao poziv da autorke odgovore na svoj način, u Danasu, crtajući Helgu. 

  Njih devetnaest je objavilo svoje radove, ali mnogo važnije je što je to bio početak nečega što će, nadamo se, ljubitelji stripa ubuduće pamtiti kao „Stripotetke“. Udruženje „Stripotetke“ osnovala je Jana Adamović, s Draganom Radanović, Danicom Jevđović i Anom Milojković Omi, sa idejom da sistematski utiču na promovisanje ženskog stvaralaštva. Svaka sličnost sa čuvenom Stripotekom, koja uključuje i font – namerna je. 

  Njihov put je bio pomalo neuobičajen. „Krenule smo kontra. Prvo smo dobile ideju, pa smo pozvale autorke da nacrtaju stripove, a onda smo s tim počele da kucamo na vrata i tražimo novce“, objasnila je Jana Adamović u osmomartovskom izdanju podkasta KUPEK.

  Tema prvog izdanja je neplaćeni kućni rad, te stoga nosi naziv „Kod kuće“. Na njemu je radilo jedanaest autorki, a izdavač je „Besna kobila“. Ovu ideju prepoznao je Francuski institut, koji je pokrio deo budžeta. Kasnije su se pridružili SKC Novi Sad, udruženje „Femix“ i PR agencija Komunikart

  Jana_Adamovic_HELGA

  „To su interesantni stripovi, drugačijeg senzibiliteta, a tema je rad od kuće – gde prestaje profesionalni rad, a počinje sve ostalo? Ako dobro radim, da li sam dobra majka i obrnuto? To su univerzalne dileme koje imaju sve žene, bez obzira na profesiju“, ispričala je Jana u KUPEK-u. 

  Nekoliko meseci posle ovog razgovora, antologija „Kod kuće“ je promovisana u Pančevu na „Nova Festivalu“ savremenog stripa, a na Sajmu knjiga u Beogradu Stripotetkama je pripala Nagrada za najlepšu knjigu „Bogdan Kršić“, odlukom žirija kojeg su činili Slavimir Stojanović Futro, Jovan Čekić i Jugoslav Vlahović.

  Inspiracija za temu rada od kuće bio je rad Danice Jevđović, koja je učestvovala u projektu Centra za ženske studije „Vratiti svoje vr(ij)eme“. „Ciljna grupa tog projekta bile su mlade žene koje su ispitivane o svom životu za vreme lockdowna. Kako je bilo živeti sama sa sobom, možda s porodicom, kako su provodile vreme… Deo tog projekta bio je strip na kom sam radila. Svaka od nas ima nešto da kaže i mislim da se to i vidi u antologiji“, ispričala je na promociji Danica.  

  Jedna od autorki u ovoj antologiji je i Ana Petrović, autorka nagrađivane „Stripoterapije“. Dok su sve autorke pričale o tome šta im se promenilo u toku lockdowna uzrokovanog pandemijom korona virusa, Ana kaže da su tek tad svi počeli da žive kao ona: 

  „Možeš da budeš u helankama, ne razmišljaš o novoj frizuri. U jednom trenutku to stvarno postaje pakao. Pričala sam na terapiji o osećanju izolovanosti. Ono što je meni pomagalo jeste radio, jer kad slušam neke emisije imam osećaj zajedništva“, naglasila je ona na promociji. 

  stripotetke liceulice

  Svaka od autorki je imala svoje izazove. Izdvojiti vreme za rad kad si kod kuće nije bilo lako, posebno ako je u to uključeno i dete, što je bio slučaj s Janom. „Pokušaj da se radi i odgaja dete bio je intenzivan i kontradiktoran, jer s jedne strane osećaš pritisak da moraš da radiš, da budeš na sceni kao da nemaš decu, a moraš i da odgajaš dete kao da ne radiš. To se baš lomilo u meni, i onda sam došla na ideju da prikažem situaciju gde se Jana majka sukobljava s Janom umetnicom.“ 

  „Stripotetke“ nisu stale na tome, pa su spremile i novo izdanje „Dosta je sa ćutanjem“, jedinstveni autorski strip inspirisan pričama interseks osoba. 

  Na ovom stripu su, pored četiri spomenute Stripotetke, učestvovali Kristian Ranđelović, predsednik Udruženja XY Spektrum, kao koscenarista ali i prvi interseks aktivista u Srbiji, a u izradi scenarija pomogao je i Pavle Zelić. Izdavač je System Comics iz Beograda.

  Kristian Ranđelović je povodom stripa rekao: „Strip je nastao sa idejom da se interseks osobe i otkrivanje varijacija koje ih čine drugačijim kroz strip formu, pojasne i približe najviše mlađoj populaciji. Važno mi je bilo da se ispričane priče povežu s realnim situacijama i osećanjima koje izazivaju kod svih učesnika/ca.“ 

  Ana Milojković Omi se osvrnula na reči Džina Rodenberija, tvorca kultne serije „Zvezdane staze“, koji se jednom prilikom zapitao – ako ne naučimo da prihvatamo međusobne razlike, kako ćemo se suočiti s beskrajnom raznolikošću koja nas čeka u svemiru? „Nadam se da će naša umetnost izbrisati neke od tih granica i da ćemo svojom empatijom približiti ovu temu ljudima koji se dosad nisu susreli s njom. I značiti onima kojima su te priče potrebne“, zaključila je ona.

  Kako je rečeno, zamišljeno je da se kolektiv „Stripotetke“ širi. Otvoren je poziv i autorima, ako im ne smeta ono „tetke“ u nazivu, a zašto bi?

  tekst: Dejan Kožul
  ilustracije: Stripotetke