Liceulice doprinosi boljem razumevanju društvene stvarnosti u Srbiji

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice doprinosi boljem razumevanju društvene stvarnosti u Srbiji

  Magazin Liceulice pomaže čitaocima da bolje razumeju društvenu realnost u vezi sa pitanjima siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, pokazuju rezultati istraživanja o društvenom uticaju magazina Liceulice sprovedenog krajem 2022. i početkom 2023. godine.

  Prema rezultatima tog istraživanja, 91,9 odsto ispitanika smatra da uz pomoć tekstova u magazinu Liceulice bolje razume društvenu stvarnost u Srbiji kada su u pitanju problemi socijalne i ekonomske marginalizovanosti, kao i društvene realnosti uopšte.

  Takođe, Liceulice i druge inicijative koje magazin promoviše podstiču čitaoce da učešćem u društvenim inicijativama postanu aktivniji u svojoj lokalnoj zajednici, smatra više od 84 odsto ispitanika.

  Magazin Liceulice kupuje se najviše zbog pozivanja i motivisanja na učešće i aktivizam u zajednici (više od 30%), ekoloških tema i razvijanja ekološke svesti (više od 20%), isticanja primera dobre prakse (više od 20%), kvalitetnog dizajna (više od 15%), kao i zbog jasnog političkog stava (više od 10%). Pored tema koje se obrađuju, kao razlozi za kupovinu magazina, navode se i kvalitet tekstova, relevantnost autora, to što je svaki broj posvećen određenoj temi, kao i urednička politika.

  Sto odsto ispitanika saglasno je da Liceulice doprinosi poboljšanju života prodavaca magazina, pri čemu gotovo 85% smatra da Liceulice izuzetno doprinosi ovom cilju.

  Gotovo 60 odsto ispitanika navodi pružanje podrške prodavcima kao razlog za kupovinu magazina, a skoro 30 odsto kupuje magazin zbog kombinacije kvalitetnog sadržaja, podrške prodavcima i doprinosa lokalnoj zajednici.

  Društveni uticaj Liceulice magazina

  Magazin Liceulice kupuje više od 45 odsto ispitanika kad god vidi prodavca, njih skoro 30 odsto kupuje po jedan primerak svakog meseca, a 15 odsto kad god ima novca, pri čemu po jedan primerak istog izdanja kupuje više od 75 odsto, a dva ili tri primerka istog izdanja kupuje preko 23 odsto ispitanika.

  „I pretplaćen sam i kupujem magazin kad god sretnem prodavca.”

  „Svaki broj kupujem, često dva i više komada.”

  „Pretplaćena sam i kupujem na ulici.”

  „Kupujem Liceulice kada sam u Beogradu.”

  „Kupujem magazin kad god vidim prodavca, a najčešće to bude jednom mesečno, nekad i češće.”

  Koliko su Liceulice prodavci važni, govori činjenica da više od 80 odsto čitalaca voli da razgovara sa prodavcima kad ih sretne i/ili kupi magazin.

  Gotovo svi ispitani (99%) bi predložili prijatelju ili članu porodice da kupi Liceulice, njih 96,3 odsto bi poklonili magazin, a 70 odsto ispitanika bi poklonilo pretplatu na magazin Liceulice prijatelju, poznaniku ili članu porodice.

  Većina čitalaca Liceulice magazina radije bira papirno izdanje nego digitalno zbog kontakta, odnosno razgovora sa prodavcima, zato što je za promenu prijatno zameniti telefon, zbog sklonosti ka čitanju magazina u papirnoj formi, odnosno sadržaja koji imaju u rukama, zbog dizajna, kao i zato što vole da čuvaju izdanja magazina Liceulice.

  Kada biraju digitalna izdanja, to je uglavnom zbog ekoloških razloga i zaštite životne sredine, zato što žele da uštede na troškovima izrade, zato što žive u inostranstvu, kao i zbog jednostavnosti poklanjanja i pretplate.

  Cilj ovog istraživanja sprovedenog među čitaocima Liceulice magazina krajem prošle i početkom ove godine je bio saznavanje da li i kakav društveni uticaj ima Liceulice magazin, bolje upoznavanje čitalaca i njihovih čitalačkih navika, kao i sticanje uvida u razloge zašto kupuju Liceulice magazin.

  Vaša podrška je važna, te bilo da odlučite da donirate ili da se pretplatite na digitalno ili papirno izdanje magazina, znajte da time, zajedno, gradimo bolji svet!