Bolji svet je moguć: proslava povodom 100. broja magazina

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Neočekivani medij: proslava i izložba povodom 100. broja našeg magazina

  Proslavili smo izlazak 100. broja magazina Liceulice — vrlo važan jubilej za štampani medij za koji mnogi nisu verovali da će opstati na našoj medijskoj sceni, ali koji je čitan i broji sve veće tiraže već 14 godina. Štaviše, naše ulične novine su za mnoge postale i neodvojivi deo identiteta ulica Beograda, ali i Novog Sada, Pančeva i Kraljeva.

  proslava gosti

  U društvu prijatelja, saradnika, kolega, prodavaca i prodavačica magazina, kao i čitalaca i podržavaoca, u Dorćol Platzu, podsetili smo se šta naš magazin čini tako posebnim i koje vrednosti zastupa.

  proslava 100 broj

  Program je vodila Maja Dragić, novinarka TV N1 i Liceulice Sigurice ambasadorka.

  proslava maja

  Goste je pozdravio jedan od osnivača Licaulice, glavni i odgovorni urednik i direktor Milosav Marinović, koji je takođe pozvao na razgledanje izložbe — tajmlajna razvoja magazina i naslovnica.

  „Liceulice je neočekivan medij, medij koji se razlikuje i otuda nas često ne uzimaju za ozbiljan, „pravi“ medij. Ali, doći dovde putem koji smo izabrali, našim putem, daleko od toga da je bilo lako. Liceulice je medij zajednice, prepoznatljiv i jedinstven po najmanje dva osnova — po načinu distribucije i njenim socijalnim efektima, ali i po jedinstvenom uređivačkom konceptu. Sadržaj Licaulice sastoji se od nekoliko velikih tema kojima pristupamo s različitih strana kritično, kreativno i analitično — antidiskriminacija, ekologija, afirmacija opšteg javnog interesa, kao i nešto što bi se moglo nazvati etičnost svakodnevnog života”, poručio je Milosav Marinović.

  proslava saki

  Danilo Ćurčić, višegodišnji saradnik Licaulice, autor brojnih tekstova, pravnik, aktivista i programski koordinator Inicijative za ekonomska i socijalna prava A11, govorio je o ulozi Licaulice u zalaganju za socijalna i ekonomska prava marginalizovanih grupa.

  proslava danilo

  O vezama između javnog prostora i ljudskih prava i ulozi Licaulice u rasvetljavanju ovih pitanja govorila je Iva Čukić, arhitektica i aktivistkinja inicijative Ministarstvo prostora.

  proslava iva

  Predrag Momčilović, aktivista i naučni istraživač u oblasti zelenih politika čiji tekst u aktuelnom broju opisuje kako bi mogla da izgleda naša svakodnevica u bliskoj budućnosti ako ne promenimo odnos prema prirodi, istakao je važnost medijskog izveštavanja o klimatskoj krizi, za koje se i Liceulice zalaže sve ove godine.

  proslava predrag

  Šta znači aktivizam u umetnosti i kako Liceulice doprinosi promociji kvalitetne angažovane umetnosti objasnila je Jana Danilović, prijateljica i saradnica Licaulice, umetnica čije murale možete videti kako u javnim prostorima, tako i u galeriji našeg magazina.

  proslava jana

  Prodavačica našeg magazina, Svetlana Petrović, pozdravila je okupljene ispred svojih kolega, rekavši da prodaje ono što sama ceni, jer je prvo bila čitateljka našeg magazina, a onda i prodavačica. Uz to, Svetlana je podelila i jedan praktičan savet za one koji kažu da nemaju vremena da čitaju (magazin Liceulice ili knjigu): „Ujutru ili uveče, malo pročitate, malo po malo, i uspećete da pročitate.”

  proslava svetlana

  Posle toga je usledila žurka, a za izbor muzike je bio zadužen Nebojša Krivokuća (Prešlicavanje), Liceulice Sigurice ambasador i član saveta Liceulice. Gosti su, pored razgledanja izložbe, posetili i LUL šop gde su kupovali kalendare, cegere, majice, šolje, ilustracije i tako podržali prodavce i prodavačice našeg magazina.

  proslava napolju

  Izložba povodom 100. broja LUL magazina otvorena je za posetioce do petka, 5. aprila, u Dorćol Platzu.

  foto: Anja Mihić i Katarina Drajić