Liceulice prodavci slikali inspirisani delima Nadežde Petrović

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice prodavci slikali inspirisani delima Nadežde Petrović

  U saradnji sa Narodnim muzejem, Liceulice prodavačice i prodavci dobili su jedinstvenu priliku da skiciraju, a zatim i oslikaju ona dela Nadežde Petrović koja su ih inspirisala. Liceulice prodavci su pod vođstvom kustoškinja ovog muzeja prošli kroz postavku izložbe „Nadežda Petrović — Modernost i nacija“, zatim odabrali omiljene slike ove umetnice, skicirali ih i na kraju ih završili, odnosno oslikali temperama.

  „Slušala sam dosta toga o Nadeždi Petrović ranije na radiju, a sad sam imala priliku da čujem mnogo više ovde, u muzeju. Uživala sam u oslikavanju njenih dela, osećala sam se mirno i lepo. I drago mi je što sam imala priliku da se oprobam u slikanju — važno je zbog kreativnosti, ali i zbog psihičkog mira“, rekla nam je Svetlana, prodavačica magazina Liceulice.

  „Vrlo sam zadovoljna ovim što sam oslikala! Osećam neki mir i toplinu ovde u muzeju. Marina kustoškinja je posebno bila nežna i ljubazna prema nama. Dosta stvari me inače opterećuje, a kad dođem ovde, opustim se“, zadovoljno je zaključila prodavačica Vesna.

  Marina Pejović, kustoškinja Narodnog Muzeja Srbije koja je vodila prodavce Liceulice kroz izložbu i radionice, naglasila je da je ovaj muzej mesto otvoreno za sve i da je važno da se u njemu svi osećaju dobrodošlo:

  „Bilo je vrlo korisno i dosta lakše za prodavce magazina da imaju nekoga od nas, kustosa, da zajedno prođemo kroz izložbu Nadežde Petrović, a zatim i da ih vodimo i budemo tu za njih dok su prvo skicirali svoje radove u prostoru, a zatim i kad su oslikavali i dovršavali svoje radove inspirisane delima ove umetnice. Kroz ova tri susreta smo zajedno odali počast našoj velikoj umetnici.“

  Različiti oblici edukacije i kreativnog izražavanja pomažu svima, a pogotovo osobama koje su marginalizovane i često nemaju pristup ovakvom sadržaju. Zahvaljujući ovakvim i drugim radionicama, obukama i aktivnostima, oni razvijaju svoje veštine i grade samopouzdanje. Ukoliko želite da podržite organizaciju sličnih aktivnosti, možete to učiniti i donacijom Liceulice fondu.

  Ako i vi imate mogućnosti da približite našim prodavačicama i prodavcima sadržaje koji im inače ne bi bili dostupni i na taj način ih ohrabrite i osnažite, javite nam se putem mejla na info@liceulice.org.

  Veliko hvala Narodnom muzeju na podršci prodavcima Liceulice!