Prodavac Dača vodio javnost kroz praistoriju u Narodnom muzeju

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Prodavac Dača vodio javnost kroz praistoriju u Narodnom muzeju

  Prodavci i prodavačice magazina Liceulice imaju različita interesovanja i strasti. Neki pišu poeziju, drugi su vešti u stvaranju rukotvorina i slikanju, treći su sjajni u učenju novih jezika, a nekima je strast istorija ili čak, praistorija!

  Liceulice prodavac David Janković Dača je u sredu, 20. septembra, u okviru Liceulice meseca 2023, imao priliku da se po drugi put oproba u ulozi kustosa u Narodnom muzeju Srbije. Do sada su samo Dačine kolege imale priliku i privilegiju da prisustvuju njegovim vođenjima kroz postavke Narodnog muzeja Srbije, a sada je njegova tura po prvi put bila otvorena za javnost!

  dača liceulice narodni muzej srbije

  „Zanimljivo mi je što sam predavao, lepo sam se proveo. Odavno nisam učio, pa mi je na početku bilo teško, ali kasnije sam sve savladao i bilo mi je drago. Na sve sam ostavio dobar utisak i drago mi je da su me pohvalili. To mi puno znači,” rekao nam je Dača posle vođenja ture.

  liceulice kustos narodni muzej

  Posle gotovo godinu i po dana, sada već dosta iskusniji i sigurniji, Dača je ovog puta podelio svoja saznanja o svakodnevnom životu Lepenskog vira, o životu i delu Konstantina Velikog sa svojim kolegama i zainteresovanom publikom, vodivši nas kroz ovdašnju arheologiju i praistorijsku kulturu.

  kustos dača narodni muzej

  Vanja Jakovljević, koordinatorka Liceulice prodavaca, kaže da je vrlo ponosna na Daču i ono što je uspeo da uradi.

  „Iako je ovo drugi put da vodi izložbu, spremanje je bilo podjednako izazovno. Dača je pokazao izuzetnu posvećenost, strpljenje i želju da uspe u onome što je naumio. Raduje me što su i drugi dobro reagovali na vođenje, pozitivni komentari su pristizali sa svih strana. Vidi se da to Dači mnogo znači za njegovo samoupozdanje i motivisanost da nastavi da radi sve ono što poželi. Pored toga, inspirisao je mnoge, kako posetioce, tako i ostale prodavce, jer je pokazao da granica ne postoji,” objašnjava Vanja.

  vođenje kroz praistoriju

  Sigurni smo da je za Daču ovo samo početak. Tu smo za njega, kao i za sve ostale prodavce, da podržimo njihove buduće poduhvate!

  foto: Katarina Drajić