Održan razgovor o dvostrukoj marginalizaciji žena

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Održan razgovor o dvostrukoj marginalizaciji žena

  O svakodnevnim izazovima i specifičnim problemima sa kojima se suočavaju žene iz marginalizovanih grupa razgovarali smo sa Anjom Anđušić i Ivanom Živković, prošlog utorka, 27. februara povodom projekta o dvostrukoj marginalizaciji i izazovima žena iz marginalizovanih grupa koji je podržala Ambasada Kanade u Srbiji.

  Anja i Ivana su naše praktikantkinje koje od septembra 2023. za magazin Liceulice pišu o ovim temama uz mentorsku podršku tima iz naše redakcije. One su radile na autorskim tekstovima, istraživale i učestvovale u pripremi aktuelnog, 99. broja magazina Liceulice.

  Dvostruka marginalizacija

  Između ostalog, tu su priče o starosnoj i rodnoj diskriminaciji žena na tržištu rada, dostupnosti zdravstvenog sistema kada je reč o ženama iz ruralnih sredina na jugu Srbije, inicijativama koje podstiču uključivanje seoskih žena u oživljavanje kulturnog života lokalne sredine, pozicije Romkinja u obrazovnom sistemu u Srbiji, reproduktivnim pravima žena sa invaliditetom i mnoge druge.

  U razgovoru je učestvovala i Milica Batričević, naša saradnica iz Feminističkog kulturnog centra BeFem, koja je govorila o važnosti ravnopravne medijske reprezentacije žena i različitim vrstama diskiminacije koje doživljavaju žene iz osetljivih grupa.

  O iskustvima prodavačica magazina Liceulice i istraživanju koje je u okviru ovog projekta urađeno, kao i poziciji starijih žena na tržištu rada, govorila je naša prodavačica Marija Krajnalić.

  Razgovor je vodila Dunja Karanović u Krokodil centru.

  foto: Valentina Milovanović