LICEULICE je neprofitna organizacija posvećena podršci onima koji najteže dolaze do posla i koji žive na margini našeg društva. Delujući kao nezavisan fond, a na principima socijalnog preduzetništva, od 2010. godine aktivno doprinosimo socijalnoj i ekonomskoj inkluziji pripadnika ugroženih grupa. Umesto da obezbeđujemo neki oblik pasivne pomoći, mi stvaramo uslove u kojima naši korisnici mogu sami da zarade za život. Jednostavno rečeno, pomažemo im da sami sebi pomognu.

Naš rad se ne završava s humanitarnom pomoći, koju takođe dajemo mnogima kojima je neophodna. Naša podrška je usmerena na sveobuhvatno osnaživanje pojedinaca u teškoj materijalnoj situaciji ili isključenih iz društva, a koji žele da rade i da vlastitim trudom promene svoj život.

Verujemo da je mogućnost da se zaradi ključni korak na putu ka stabilnosti i boljem životu i zbog toga smo odabrali aktivni metod podrške, umesto zadovoljavanja pukom humanitarnom pomoći, koja sama po sebi ne rešava problem. Ukoliko nešto postignete sami, to će vas ohrabriti i osnažiti daleko više nego ako istu stvar neko drugi učini za vas.

Radimo isključivo s našim prodavcima, a to su osobe koje je društvo iz raznih razloga skrajnulo na marginu, koje žive u ekstremnom siromaštvu ili se suočavaju s nekim oblikom invaliditeta. Brojnim aktivnostima LICEULICE fonda, trudimo se da utičemo na uzroke socijalne i ekonomske marginalizovanosti. Da biste stekli bolji uvid u naše aktivnosti, molimo vas da pročitate više o našim ciljevima.

Cilj programa LICEULICE jeste da pruži šansu, podigne samopouzdanje, omogući zaradu i socijalnu integraciju svima onima koji su različitim putevima dospeli na marginu društva, u izolaciju, siromaštvo i egzistencijalnu neizvesnost. Ljudi kojima pomažemo suočavaju se s raznovrsnim problemima, od fizičkog i mentalnog invaliditeta, preko beskućništva, dugotrajne nezaposlenosti, borbe s bolestima zavisnosti ili su korisnici psihijatrijskih usluga.

Naša najpoznatija aktivnost je izdavanje i distribucija magazina LICEULICE, koji prodaju isključivo naši prodavci, zarađujući polovinu od svakog prodatog primerka. Ova aktivnost se odvija po principima socijalnog preduzetništva, što znači da se zarada (50% od svakog prodatog primerka magazina) vraća organizaciji, koja nastavlja da radi na dobrobiti svojih korisnika i šire zajednice.

LICEULICE ne nudi marginalizovanim osobama samo mogućnost zaposlenja, već kroz redovne konsultacije i psihosocijalnu pomoć radi na tome da im poveća samopouzdanje i kapacitet da pomognu sami sebi, što je dugoročno još mnogo važnije. Ključni deo našeg rada upravo je motivisanje pojedinaca da počnu aktivno da rešavaju svoje probleme, poput beskućništva, zdravstvenih problema i problema sa zavisnošću, i da postižu razne lične ciljeve.

Kada je to potrebno, naše prodavce povezujemo s odgovarajućim socijalnim servisima ili pružaocima raznih usluga koje su im neophodne. Planiramo da u narednom periodu obezbeđujemo i pomoć prilikom otvaranja bankovnog računa, ostvarivanja prava na zdravstvenu negu, pronalaženja adekvatnog smeštaja, kao i daljeg usavršavanja i učenja.

Iz godine u godinu, efektivnost programa LICEULICE raste, što se vidi iz naših rezultata i postignuća. Godine 2019. uključili smo u prodajnu mrežu oko 40 prodavaca, kojima je ovaj posao ogroman korak u prevazilaženju nemaštine, beskućništva i socijalne isključenosti.

Molimo vas da finansijski podržite naš program. Postanite donator već danas. Vaša podrška stvarno može promeniti nečiji život.

Donirajte