Nagrada za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Nagrada za etičko izveštavanje o mentalnom zdravlju

    Tekst ”Kada se šetamo, ja gledam u nebo”, autorke Dunje Karanović, objavljen u 85. broju magazina Liceulice osvojio je nagradu u kategoriji Štampani/online mediji na konkursu Etičko izveštavanje medija o mentalnom zdravlju. Konkurs je organizovao Institut za javno zdravlje Vojvodine u saradnji sa OPENSom, u sklopu 7. Festivala mentalnog zdravlja. Dodela nagrada održana je u sredu 19. oktobra u Digitalnom omladinskom centru Gradske biblioteke u Novom Sadu.

    Stručni žiri činile su Dr Milica Lazić, psihološkinja i novinarke Jovana Gligorijević i Dragana Prica Kovačević. Tekst Dunje Karanović, kako je žiri naglasio, izdvaja to što obrađuje “jako važnu, često zapostavljenu temu, na način koji istovremeno i osvešćuje i nadahnjuje”. Dodale su i da se autorka posebno ističe po načinu pisanja, kao i da je pokazala izuzetne veštine u približavanju priče čitaocima, na način koji je usmeren na destigmatizaciju osoba sa invaliditetom i njihovih porodica. 

    Ovaj tekst objavljen je kao deo serijala “Heroji promene”, koji je nastao u okviru projekta Reporting Diversity Network 2.0, finansiranog od strane Evropske unije. U okviru ovog serijala, u magazinu Liceulice je objavljeno pet tekstova, u periodu od maja do oktobra 2022. godine, sa ciljem skretanja pažnje na aktivizam hrabrih pojedinaca i kolektiva u manjim sredinama.