Mitar Subotić Suba - u potrazi za muzikom što kuca u srcu Zemlje - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Mitar Subotić Suba – u potrazi za muzikom što kuca u srcu Zemlje

  Tekst: Nebojša Krivokuća

  Foto: Arhiva Fondacije Mitra Subotića Sube

  Ljubav prema Mitru Subotiću Subi i želja da se ukaže na lepotu njegove muzike nedavno su u Novom Sadu okupili putnike iz različitih delova sveta. Muzika, tekstovi, dokumenti, fotografije, audio-vizuelne instalacije, glasovi i sećanja – sve to su sa posetiocima u „Suba sobi“, tokom šest dana novembra 2022, delili poštovaoci i zaljubljenici u Subinu muziku iz Brazila, Nemačke, Engleske, Francuske, Holandije, Amerike i Srbije. Iako različitih generacija, kultura i jezika – okupljani su se savršeno razumeli, kao i za vreme muzičkih jam-sessiona tokom kojih su re-kreirali ideju muzičke Pangee koju je Suba stvarao za života.

  Ali ko je taj čovek, ovde godinama zapostavljen, a čije ime je Bebel Žilberto izgovorila čim je stala pred publiku u Srbiji 2007. godine („I’m here, in the land of Subaaaa!“), i čiji se album „Sao Paulo Confessions“ našao u čuvenoj knjizi „1001 Albums You Must Hear Before You Die“? 

  Priču o njegovom putovanju za muzikom možemo započeti na sledeći način.
  Mitar Subotić Suba rođen je 23. juna u Novom Sadu, dva meseca nakon što je jedan čovek prvi put uspeo da uzleti, napusti Maticu Zemlju, obleti je, i vrati joj se u zagrljaj.
  Ta činjenica za ovu priču nije nevažna. Od te, 1961. godine stanovnici Zemlje počeli su drugačije da posmatraju i shvataju svoj jedini dom, ovu planetu.

  Suba je odrastao u gradu i porodici koja je negovala ideje multikulturalnosti.
  Majka Ruža bila je novinarka i urednica, a Mitrov otac Radomir–Nenad Subotić radio je na TV Novi Sad kao scenarista, reditelj i autor više od 350 TV emisija posvećenih kulturama vanevropskih zemalja, te je i odlikovan za kulturne zasluge ordenom Vlade Brazila 1988. Možda je i to mladog Mitra dodatno usmerilo ka ideji da je muzika univerzalna sila, i da ona može nastajati uklapanjem komponenti koje su naizgled nespojive. U seminarskom radu koji je pisao 1983. citira ideju Hansa Kajzera i Rudolfa Hasea da „muzika kuca i u grudima Zemlje“, i poredi sličnosti kultura i muzika od Afrike do Japana, verujući u neophodnost međusobnog zbližavanja, „zato što imamo zajedničku sudbinu“. 

  Početak Subine muzičke karijere otkriva nam još jednu važnu komponentu njegovog rada. Suba je od prvog dana nastupao kao muzički antiheroj, a u projektima na kojima je radio tokom života kao da se trudio da ne bude u prvom planu. Prve napravljene snimke ostavljao je na portirnici tadašnjeg Radija Novi Sad za Vitomira Simurdića, legendarnog urednika radijskog programa, ali bez otkrivanja svog imena. 

  Služio se čudnim pseudonimom: Rex Ilusivii. Taj pseudonim najčešće se prevodi kao „Kralj iluzija“, ali latinski koren te reči daje nam i drugo, zabavnije značenje – a to je „provokacija“. Provokacija postoji i u samom imenu, jer je ono napisano „gramatički netačno“.

  Suba je od prvog snimka provocirao: naša srca, uši i naše poimanje muzike. Kompoziciju „Plazma“ je kreirao usporavajući snimke frula Indijanaca sa Amazona. Na snimku „Zla kob“ kombinovao je pravoslavnu duhovnu muziku i elektroniku, a u kompoziciji „Ptice“ je u sve to umešao i sempl „proroka“ iz filma „Žitije Brajanovo“.

  Sačuvani snimci iz tog vremena otkrivaju Subinu stalnu spremnost na igru, izuzetnu duhovitost i potpunu okrenutost ka muzici koja je „živa“, neprekidno se menja. 

  Klasično muzički obrazovan, vanredno talentovan, naslušan najrazličitijih vrsta muzike i dokazano spretan u korišćenju studijske opreme za dobijanje neverovatnih zvučnih slika, Suba počinje da radi na svim kanalima. Istovremeno radeći muziku za pozorišne predstave i filmove, snima i sa Masimom Savićem, Igorom Popovićem iz benda Jakarta i Kostom Bunuševcem, između ostalih. S Marinom Perazić snima i danas čuvena „Plava jutra“, a sa Milanom Mladenovićem pank-fank obradu „Sex Machine“ Džejmsa Brauna. S Milanom će tokom godina sarađivati još mnogo puta, a između njih dvojice će zauvek postojati duboka uzajamna privrženost. 

  Iako neumoran u stvaranju muzike za novi svet, Suba tek 1987. godine objavljuje prvi i jedini vinil u tadašnjoj Jugoslaviji. Objavljen u skromnom tiražu od 500 primeraka, ovaj vinil je otkrio Subinu spremnost da uplovi u neočekivane eksperimente. Pored pesama na kojima gostuju Milan („Nabor na postelji“, „Courage“) i Masimo („Facedance“), drugu stranu vinila činila je samo jedna kompozicija – „Thank You, Mr. Rorscharh“, na kojoj je kombinovao čuvenu Satijevu klavirsku temu (svirala je Branka Parlić), ambijentalne zvuke okoline, i audio zapis govora Hadži-Mitketa iz „Koštane“. Sa distance od trideset pet godina – taj spoj i danas zvuči sveže i avangardno.

  Suba je u tadašnjim (retkim) intervjuima tvrdio: „Ne pišem tekst na muziku, nego muziku na zvučni zapis situacije koja mi se dogodila (…) Želim da snimam, kao što i radim, potpuno različite stvari (…) Ne znam šta će biti, ali odlično će zvučati.”

  Uskoro će snimiti i „In the Mooncage“ – muziku nastalu spojem elektronike i uspavanki za decu i narodnih pesama s Balkana. Dugo smatrani „izgubljenim“, ti snimci su konačno objavljeni pre nekoliko godina, a Subi su doneli nagradu UNESCO i omogućili da se prvi put zaputi u Pariz. Tamo radi i sa Goranom Vejvodom, umetnikom koji se već bio iselio iz Jugoslavije nakon nekoliko godina aktivnog učešća na našoj novotalasnoj sceni. Rešeni da kreiraju album ambijentalne muzike, Goran i Suba slažu slojeve zvuka preko snimaka ptica sa egzotičnih ostrva. Ova muzika je poslužila kao predložak za zvučno-prostornu instalaciju „The Dreambird“, koja je postavljena u Novom Sadu 13. juna 1987. godine. Iako prvobitno nije bilo planirano da ovo delo bude objavljeno, Suba ga je nekoliko godina kasnije štampao u Brazilu u malom tiražu, zbog čega se i o „Pticama“ takođe dugo pričalo kao o izgubljenom albumu. 

  Nakon saradnje s Haustorom na albumu „Bolero“, Subino ime se pojavljuje i na omotima albuma La Strade, Oktobra 1864, Ekatarine Velike („Samo par godina za nas“, „Dum dum“), kao i novosadske grupe Kalifornija. Fotografije i dostupna arhiva otkriva nam da u to vreme često nastupa s Milanom pod imenom Angel’s Breath, a sačuvani „notni zapis“ iz kataloga koji je najavljivao jedan od tih koncerata otkriva nam da njih dvojica ne stvaraju samo muziku-po-notama, već ostavljaju prostor za improvizacije koje ih vode do novih muzika i novih svetova.

  Gringo Paulista, ili „naš stranac“

  Kao mesto na kojem će se u potpunosti posvetiti toj ideji, Suba bira – Brazil. „Brazilska muzika je toliko raskošna, to je jedinstvena planeta. Na svakih petsto kilometara imate nov ritam i muzički stil, autentičan, jedinstven, očaravajući“, pričao je.

  Povodom nedavno reizdatog albuma „The Dreambird“, Goran Vejvoda piše: „Suba je imao potrebu da se udalji od svojih suvih evropskih intelektualnih okvira i duboko zaroni u druga mesta i otkrije i oslobodi svoj duh i telo. Njegova znatiželja bila je beskrajna, kao i njegova žeđ za umetnošću i znanjem. Kada je stigao u Brazil i suočio se s neverovatnom raznolikošću koju je ta muzička scena nudila, skočio je u njene dubine i počeo da istražuje sve njene slojeve i kompleksnosti (…) Brazilski spoj različitih kultura postao je njegova mantra. Kako neko ko dolazi iz daleke Vojvodine dospe u Brazil i tamo unapredi i osveži nešto što je svet uzimao zdravo za gotovo? Kako je on uspeo da udahne novu duhovnost i muzikalnost u širom sveta obožavani brazilski vajb? Razlog za to je što je Suba već na neki način bio pripremljen i bio proizvod te beskrajne mešavine u kojoj se našao (…) Mi smo bili migranti koji su tražili nešto što nismo imali ili što nam je nedostajalo, bežali smo od onoga što smo mislili da znamo i hrlili ka uzbudljivom, misterioznom i nepoznatom bivstvovanju.“

  Prvi projekat na kojem je radio u Brazilu s perkusionistom Žoaom Paraibom zvao se „Memoria mundi“, amalgam koji su kreirala dva čoveka koji znaju muziku i čiji je prvi susret, Žoao tvrdi, bio nezaboravan.

  U intervjuu snimljenom za Radio Novi Sad 1990. godine, on priča: „Imam sreće, našao sam svoje mesto i dosta brzo sam se uklopio u tok muzičkog života u Brazilu. Imam fantastičnu saradnju s jednim Buto teatrom. U Sao Paulu je najveća kolonija Japanaca van Japana. Taj buto je, za mene, nešto najbliže mojoj muzici – slike bez reči, s kontrolom i koordinacijom pokreta. Imam svoje Nade Kokotović ponovo, imam svoje Milane Mladenoviće tamo. Uspeo sam da preselim čitav moj mali svet iz Novog Sada, Beograda, Pariza, uspeo sam da ga pronađem u Sao Paulu. Sa te strane sam vrlo srećan. Imam s kim, imam za šta, imam publiku koja će to da gleda, ili da čuje. Izgleda da sam napravio pravu stvar što sam otišao, pošto je za moju glavu to najbolje mesto na kojem sam bio.“

  U jednom od pisama roditeljima, a koje se moglo videti u „Suba sobi“, zapisao je:
  „Verovatno polako postajem Brazilac.“

  Muzika Četvrtog sveta

  Muzički – Suba je to zaista postao. Njegovo ime će se naći na nekim od najboljih albuma brazilske scene devedesetih godina, koje su objavljivali Marina Lima, Arnaldo Antunes, Edson Natale, Taciana Baros, Mestre Ambrosio… 

  Bio je svuda.

  U zimu 1993. godine u Brazil dolazi i Milan Mladenović. Žoao Paraiba kaže da je taj susret delovao „poput susreta dva brata koja se dugo nisu videla“. Zajedno počinju da stvaraju novu muziku, a delić atmosfere tih dana zabeležen je i u filmu „Praia do Ventu Eternu“, koji je prošle godine objavila Zadužbina Milana Mladenovića. 

  Rezultat tih sesija bio je album „Angel’s Breath“, koji objedinjuje različite senzibilitete i iskustva, vanserijsko i kompleksno delo koje zaslužuje visoko mesto na listama muzika pevanih i na našem jeziku. „Sva ta četiri jezika izgradila su jedan poseban, peti jezik, koji je proizveo muziku bez tipičnog pečata ijednog od muzičara koji je svirao i učestvovao u pravljenju muzike. I zbog te mešavine, koja je nastajala mešanjem četiri tipična pečata i stvorila peti, ja ovu muziku zovem muzikom Četvrtog, ne Trećeg sveta.”  

  Aleksandar Žikić u knjizi „Mesto u mećavi“ potvrđuje da je „radni naziv projekta bio ‘Pangea’, prema imenu sveplanetarnog kopna koje se s vremenom razdvojilo u današnje kontinente“. Sa distance od gotovo trideset godina potpuno je jasno – „Angel’s Breath“ nije samo remek-delo već i album koji nagoveštava kako bi se dalje razvijala muzika Milana Mladenovića, da je poživeo.

  Sao Paulo Confessions

  Iako i u drugoj polovini devedesetih prezauzet saradnjom s različitim muzičarima – Suba u to vreme stvara još dva muzička remek-dela, od kojih je prvo album „Sao Paulo Confessions“.

  Na omotu tog albuma Suba priča: „Sao Paulo, Brazil (…) Stresan lavirint masivnih solitera, kilometarskih avenija i nemilosrdnog haosa. Zamislite ’Blade Runner’ u tropima. Život u Sao Paulu je brz, lud i opasan, a stvarnost se neprekidno menja. Grad je pun ljudi iz svih krajeva Brazila i stranaca – i svi pokušavaju da shvate gde su se našli. Ukoliko imate vremena i strpljenja – otkrića će se smenjivati i upoznaćete čudne ljude i veoma posebna mesta… Ovde me zovu Gringo Paulista. Živim u ovom gradu deset godina, a osećam se kao da sam živeo nekoliko paralelnih Paulista života…“

  O zvuku, slojevima i važnosti albuma „Sao Paulo Confessions“ piše se i danas, na  nekoliko svetskih jezika. Muzičar i producent Beko Dranof tvrdi da je u pitanju album koji je bio godinama ispred svog vremena, i da je sledeći korak bio ozvaničenje činjenice da je Suba najveći. BBC je u muzičkom TV serijalu „The Sound of Brazil“ Subi posvetio nemali prostor, tvrdeći da je on postao najveći eksperimentator i najuticajniji muzički producent Brazila devedesetih. 

  Nažalost, Suba nije dočekao inauguraciju, kao ni objavu drugog albuma, koji ga je učinio svetski poznatim i priznatim. Drugog novembra 1999. godine u ranim jutarnjim satima njegov studio zahvata požar. Iako je već bio spasen iz vatre, Suba se, po priči svedoka, vratio u dim i plamen da bi spasao master trake albuma „Tanto Tempo“, koji je snimao s Bebel Žilberto.
  Nešto kasnije umro je u bolnici od posledica gušenja dimom.

  Promocija njegovog solo-albuma „Sao Paulo Confessions“ trebalo je da se održi sutradan. „Tanto Tempo“ je objavljen 2000. godine, i postao najprodavaniji album jednog brazilskog umetnika van Brazila svih vremena.

  A Noite Sem Fim

  U prvim godinama nakon Subine smrti o uspomeni na njega kao da su više brinuli njegovi prijatelji iz Brazila. Objavljen je album „Tributo“, s novim verzijama Subinih pesama, a zatim osnovan i „Suba institut“ u Sao Paulu.

  U Srbiji je najpre tiho, a zatim sve glasnije – zahvaljujući zbiru ličnih entuzijazama „mama Sube“ Ruže Subotić, Zorana Janjetova (SUBoca), Branke Parlić i Subinih prijatelja i poštovalaca – pokrenuta inicijativa za objavljivanje njegove velike muzičke zaostavštine. Offen Music iz Nemačke je, zahvaljujući neverovatnom trudu Vladimira Ivkovića i šire grupe ljudi, već objavio nekoliko naslova koji nam pomažu da taj čudesni kaleidoskop bude potpuniji.

  Svojevremeno pokrenut EXIT stejdž koji je nosio njegovo ime više ne postoji, a Subino ime odnedavno se može naći na tabli jednog malog platoa u Novom Sadu, a u njegovom će rodnom gradu uskoro biti podignut i spomenik o čijoj simbolici ne moramo pričati ovde.

  Uprkos svemu – Subina muzika je već pronašla novu, mladu publiku, u čijim grudima ta muzika nastavlja da kuca. To se videlo i u „Suba sobi“, koju su zajednički organizovali novoosnovana Suba fondacija i organizacija „Nove uši“, uz podršku Fondacije „NS 2022 – Evropska prestonica kulture“.

  Na otvaranju ove multimedijalne instalacije bilo je i onih koji ne znaju mnoge detalje iz ove priče, ali koji su uveliko zaljubljeni u tu muziku. To je bilo neminovno jer Subinu muziku intuitivno osećaju svi oni koji su svesni da imamo zajedničke korene i „zajedničku sudbinu“, gde god se rodili, gde god pobegli, i gde god pronašli mesto na kojem smo u sazvučju sa sobom, svetom i njegovim ritmom.

  I ako nam se ponekad učini da takvog mesta na Planeti trenutno nema, ili ga više nikada neće biti – zauvek imamo te zvuke i muzike koji će zauvek biti naša domovina.