Memet Kamber: život uništen birokratijom

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Memet Kamber: život uništen birokratijom

  Dvadesetogodišnji Memet Kamber, prodavac  partnerskog magazina Lice v Lice u Skoplju, umro je ovog proleća od posledica nelečenog dijabetesa. Memet je odrastao bez dokumenata, nije imao ličnu kartu ni prijavu boravka, a samim tim ni pristup zdravstvenoj nezi. Mnogi članovi romske zajednice u Severnoj Makedoniji provedu čitav život odbačeni od sistema koji im uskraćuje čak i pravo na lečenje, a situacija nije ništa bolja ni u Srbiji. 

  „Memet je bio prodavac uličnih novina, ali se spremao i za šire tržište rada kroz program socijalnog mentorstva”, kaže njegova mentorka Magdalena Čadinoska Kuzmanoski. „On se veoma trudio da razvije radne navike i različite veštine, ali njegova najveća želja je bila da dobije ličnu kartu. Žao mi je što to nije doživeo.” 

  Kako objašnjava njegov mentor iz Dnevnog centra za decu ulice, Filip Peposki, do komplikacija u dobijanju lične karte došlo je zato što Memetov otac nije među živima, a nadležne službe nisu uspele da stupe u kontakt sa njegovom majkom. „Tražili su da ona bude prisutna prilikom podnošenja zahteva za ličnu kartu. Potom su tražili zvaničnu adresu boravišta, koju on nije imao.” 

  Da li je zdravstvena nega postala privilegija, a više nije zagarantovano pravo? Šta se dešava sa ljudima koji, iz raznih razloga, nemaju dokumenta ili su u procesu njihovog dobijanja? Mnogi mladi u Severnoj Makedoniji su u toj situaciji, posebno u kvartu Šuto Orizari u Skoplju. 

  Licevlice priča o Memetu

  „Potrebno je da se hitno nađe fleksibilno rešenje koje će omogućiti ovim ljudima pristup različitim uslugama”, kaže Irena Velkoska, koordinatorka Dnevnog centra za decu ulice u naselju Šuto Orizari, u kom je i Memet provodio vreme. 

  Memet je dovezen u bolnicu u teškom stanju. „Memet je najverovatnije imao tip 1 dijabetesa, koji se razvije već u detinjstvu. Borili smo se za njegov život. Mi smo spasili mnogo mladih ljudi koji imaju to oboljenje, ali šteta koju je hiperglikemija načinila na njegovom organizmu je bila prevelika. Da je bolest otkrivena na vreme i lečena, imao bi šansu”, rekla je Maja Mojsova, anesteziološkinja na Klinici za anesteziju, reanimaciju i intenzivnu negu u Skoplju. 

  budi sigurica

  Makedonsko udruženje mladih pravnika je apelovalo da se što pre donesu pravni akti koji će omogućiti ranjivim i socijalno ugroženim kategorijama stanovništva koji žive u neformalnim naseljima da dobiju neophodna dokumenta. „Podsećamo nadležne da pravo na život i pravo na lečenje i zdravstvenu negu spadaju u bazična ljudska prava, i da svi građani moraju imati pristup zdravstvenoj nezi, bez obzira na to da li imaju lična dokumenta ili ne”, rekli su iz udruženja. 

  „Ulične novine su za mene više od posla! One su inspiracija – uživam u rep i hip-hop muzici, a dok sam na ulici dobijam ideje za pesme. Komunikacija sa različitim ljudima je veoma važna – ona mi daje osećaj da pripadam negde. To me pokreće!”, rekao je Memet 2021. godine za Međunarodnu mrežu uličnih novina (INSP).

  Izvor: Licevlice/Insp.ngo
  Tekst: Aneta Risteska
  Fotografija: Tomislav Georgiev
  Prevod: Tijana Spasić