Magazin Liceulice je najpoznatiji i najvidljiviji od naših programa podrške namenjenih pripadnicima marginalizovanih i ugroženih grupa. Uključivanjem u prodajnu mrežu Liceulice, mnogima od njih je prvi put pružena prilika da pošteno zarade za život.

Magazin Liceulice izlazi deset puta godišnje, u tiražu od 13.000 primeraka po broju. Do sada je (podaci iz februara 2024) izašlo 99 brojeva. Magazin možete kupiti od svog omiljenog prodavca na ulici, ili se na njega možete pretplatiti, u zemlji ili inostranstvu. Pretplatom takođe pomažete teško upošljivim kategorijama žena, koje rade na pakovanju primeraka za slanje pretplatnicima.

U proteklih četrnaest godina, magazin Liceulice postao je prepoznatljiv u Srbiji, ali i šire, kao jedan od retkih medija civilnog društva. To znači da se bavimo važnim društvenim temama (ljudska prava i antidiskriminacija, javno dobro i javni interes, održivi razvoj i zelene politike), ali uvek na način razumljiv široj čitalačkoj publici. Zalažemo se  za prava ugroženih i marginalizovanih grupa i pojedinaca, a protiv nasilja, rasizma i mržnje svake vrste. Poštujemo i promovišemo sve smernice za profesionalno, etičko i verodostojno izveštavanje, a posebno kada su u pitanju ranjive grupe.

Trudimo se i da nam perspektiva bude konstruktivna – ne bežimo od kritike, ali kad god je moguće ukazujemo i na primere dobre prakse i postojeća rešenja. Vizuelni aspekt nam je takođe veoma važan, tako da svaki broj dizajnira neko od mladih ili već afirmisanih dizajnera iz Srbije ili regiona.

S porastom vidljivosti i ugleda magazina, rastao je i broj saradnika. U skladu sa osnovnom misijom magazina – da nudi stalan izvor prihoda teško upošljivim ljudima – najveći deo materijala dobijamo pro bono, zahvaljujući dobroj volji i ukazanom poverenju brojnih novinara, stručnjaka iz raznih oblasti, aktivista, ilustratora, dizajnera i drugih dugogodišnjih ili novostečenih prijatelja s čitavog postjugoslovenskog kulturnog prostora. Sarađujemo i sa mnogim organizacijama civilnog društva, koje su nam važni konsultanti u radu na svakom novom broju.

Magazin Liceulice postao je i zapažen član međunarodne asocijacije uličnih novina (International Network of Street Papers), koja okuplja više od 120 uličnih novina širom sveta. Na godišnjim konferencijama INSP-a dosad smo više puta nominovani za najbolje tekstove, naslovnice i dizajn, a 2017. godine nagrađeni smo i za najbolju naslovnicu (iz 32. broja magazina), autorke Sanje Stojković.

Od 2019. godine magazinu Liceulice dodajemo još jedno, specijalno izdanje na engleskom jeziku – Ne tako običan Beograd – Belgrade Less Ordinary (BLO).

BLO je osmišljen kao nesvakidašnji, socijalno odgovoran, aktivistički vodič za goste Beograda i Srbije. Ovo je «2u1» proizvod jer kroz njega dobijate visoko kvalitetan magazin sa izvrsnim tekstovima na različite teme, ali i priliku da budete humani i pomognete našim mnogobrojnim korisnicima. BLO se distribuira kroz partnersku mrežu hotela, hostela, ambasada, biznis partnera i na druge načine, a ostvareni prihodi namenjeni su obezbeđivanju dalje podrške našim korisnicima.

Podržavajući projekat BLO podržavate fond LICEULICE i pružate nam priliku da još snažnije budemo uz naše korisnike, da im pružimo više raznovrsne podrške i pomoći, a i da njih bude više u našem programu svakodnevne podrške.

BLO će izlaziti dva puta godišnje, na 80 stranica, u punom koloru, na kvalitetnom papiru, a preporučena donacija po jednom primerku iznosi 500 RSD; 4 EUR.

Sarađujte sa nama

Ako želite da sarađujete s nama, i svojom kreativnošću i znanjem doprinesete još boljem kvalitetu magazina Liceulice, javite se. Dobrodošli su afirmisani novinari/ke, fotografi/kinje, dizajneri/ke, ilustratori/ke, ali i studenti i mladi kreativci iz raznih oblasti, kojima možemo da ponudimo volontiranje u redakciji, stručnu praksu i mentorski rad. Potrebni su nam i dopisnici iz čitave Srbije, da tekstom i/ili slikom izveštavaju o aktivističkim akcijama i događajima u svom kraju. Otvoreni smo i za sva vaša mišljenja, sugestije i kritike, koja možete slati na adresu redakcija@liceulice.org.

Šta kažu čitaoci?

Kad razmišljam o tome zašto volim „Liceulice“, lako mi je da, na prvu loptu, kažem da se radi o vrhunski profesionalnom nivou i članaka i dizajna. U opštem opadanju svih standarda, to je primer da je moguće postaviti i držati nivo. Razgovor s kolporterima i njihova zadovoljna lica podignu me i kad sasvim posrnem.

Dubravka Stojanović

istoričarka

Čitam „Liceulice“. Ali stvarno ga čitam. I na ulici, i između redova. Ovo su novine za one koji imaju petlje. I srca.

Sergej Trifunovic

glumac

Liceulice gradi Beograd u kom volimo da živimo, oblikuje vrednosti Srbije u kojoj želimo da radimo – stvarajući ljude koji će umeti da razgovaraju jedni s drugima, ali i ljude spremne da nešto urade jedni za druge.

Milena Dragićević Šešić

profesorka FDU

Odavno sam prestao da kupujem novine, ionako sve pišu isto. Liceulicenisu obične novine. Njih kupim svaki put jer tu imam štošta pametno da pročitam, a usput nekom i pomognem.

Igor Brakus

radio voditelj

Magazin Liceulice deo je međunarodne mreže uličnih novina (INSP). Distribuira se isključivo kroz mrežu registrovanih prodavaca. Jedan primerak košta 300 dinara, a polovina ove sume je zarada prodavca. Kupujući magazin činite dobro delo, pomažete teško upošljive osobe i dajete svoj doprinos opstanku fonda Liceulice.