LUL u karantinu - šesta nedelja - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LUL u karantinu – šesta nedelja

  Već mesec i po dana traje karantin, a neizvesno je šta nas čeka posle njega. Zato ne dozvljavamo da se naši prodavci i prodavačice sami nose sa ovom krizom za koju ne znamo kad će se završiti. I dalje se s njima čujemo svakog dana, a neke od njih povremeno i viđamo. Dok Liceulice ponovo ne bude moglo da se vrati na ulice, najnoviji,  61. broj magazina možete kupiti onlajn, na našem sajtu. Iako je format drugačiji, polovina iznosa je i dalje zarada prodavaca i prodavačica, a u magazinu i dalje možete čitati tekstove na kakve ste u prethodnih deset godina već i navikli – kritičke i aktivističke.

  Zahvaljujući našim čitaocima i čitateljkama, kao i našim partnerima, skupili smo dovoljno novca za još jedan paket pomoći u osnovnim životnim namirnicama i higijenskim proizvodima za naše najugroženije prodavce i prodavačice. Pakete smo pripremili ove nedelje, a naredne nedelje krećemo u distribuciju. Dok čekaju pakete, naši najugroženiji prodavci i prodavačice su i ove nedelje dobijali obroke preko „Solidarne kuhinje“.

  Osim ove nužne i najdirektnije materijalne pomoći, nastojimo da se držimo toga da socijalna distanca ne podrazumeva i istinsku udaljenost, te se trudimo da i u ovo vreme fizičke razdvojenosti našim prodavcima i prodavačicama budemo oslonac i pružimo im podršku da ostvare svoja prava. Tako smo pomogli majci jednog našeg korisnika da obezbedi dozvolu za šetnju za osobe sa autizmom, pa su, tokom najdužeg policijskog časa, oni imali mogućnost da nastave sa svojom rutinom i da naš prodavac kome je to potrebno ima svoju dnevnu fizičku aktivnost.

  I novosadska Liceulice ekipa je u kontaktu sa svim prodavcima i prodavačicama i pruža im neophodnu podršku putem telefona. Volonteri i volonterke naše partnerske organizacije „Patrija“ (Liceulice – Novi Sad)  i nevladine organizacije JCI Novi Sad pokrenuli su akciju „Doniraj obrok“, u koju su uključeni novosadski restorani i kurirske službe. Zahvaljujući ovoj akciji prethodne nedelje i u Novom Sadu su najugroženiji korisnici i korisnice kluba „Kompas“ i prodavci i prodavačice našeg magazina dobijali redovne obroke i uskršnji ručak. 

  Pomoć kompanija u ovom periodu takođe nam mnogo znači. Ove nedelje nas je obradovala donacija od kompanije Jaffa Crvenka, koja je poslala slatke pakete za sve naše prodavce i prodavačice u Novom Sadu i Beogradu. Firma Comtech d.o.o. je takođe donirala 50.000 dinara za podršku prodavcima, a Wolt je podržao Liceulice tako što je otkupio online izdanje 61. broja za svoje zaposlene.

  Prošle nedelje smo pokrenuli i novu onlajn kampanju, u okviru koje – dok traje zabrana izlaska – Liceulice simbolično menja naziv u #LiceVanUlice. Umesto u šetnji po gradu, ljudi sada najviše vremena provode „šetajući“ kroz news feed i profile na društvenim mrežama. Shodno novoj situaciji, omogućićemo našim prodavcima i prodavačicama da se, na virtuelnim ulicama, ponovo sretnu sa onima koji naš magazin redovno kupuju. U toku je priprema videa u kojima će se Liceulice prodavci i prodavačice obraćati zainteresovanima – baš kao što to rade na ulici – ali ovaj put ih pozivajući da kupe 61. onlajn izdanje magazina.

  Uporedo sa onlajn kampanjom i organizovanjem urgentne pomoći korisnicima i korisnicama, naš redakcijski tim uveliko radi na 62. broju magazina. I ovaj broj će moći da se kupi samo kao onlajn izdanje – iskreno se nadamo još samo ovaj put i da se od juna konačno ponovo vidimo na ulici – ali smo se potrudili da tu razliku u formi nadomestimo kvalitetnim sadržajem, kao i nekim drugim mogućnostima koje papirno izdanje nema. Malo smo se igrali, a i vas ćemo, videćete već uskoro, pozvati na igru. 🙂

   

  Ilustracije: Jelena Jaćimović