LuL br. 64 - Čitanje danas - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LuL br. 64 – Čitanje danas

  Na ulicama je letnji dvobroj našeg magazina!

  (Ne)očekivani drugi udar virusa povećao je nivo opreznosti, što je svakako dobro, ali nećemo dozvoliti da nas ponovo zatvori u stanove i kuće. Leto je pred nama, iskoristite ga na najbolji mogući način, i ne zaboravite da potražite naš letnji dvobroj – biće vam idealno štivo za predstojeće mesece.

  U broju koji je pred vama smo se na razne načine bavili temom čitanja. Godinama se u javnosti provlače priče o krizi čitanja, te se barata pomalo proizvoljnim zaključcima o tome kako tehnološke promene, kulturni obrasci ili nešto treće utiču na to da se sve manje čita. Nas je pre svega nas je interesovalo zašto je čitanje uopšte važno, kako se odgaja čitalačka publika, te na koje načine nam čitalačko iskustvo može pomoći da bolje razumemo svet u kome živimo. U glavnom tematskom bloku srešćete imena poput Mirjane Đurđević, Marka Pogačara, Ildiko Lovaš, Ota Oltvanjija, Dragane Mladenović, Srđana Tešina, Lane Bastašić… Žalosni odlazak Bekima Serjanovića obeležili smo posvetom kroz reči i slike, a tu je i tekst koji propituje da li su nove serije preuzele mesto koje je nekad pripadalo romanu. Konačno, u rubrici „Jugoslavija za početnike“ prisećamo se neprevaziđenih jugoslovenskih časopisa za decu.

  Pored toga, u letnjem dvobroju vam predstavljamo našu dragu prodavačicu Jovanku, kao i devetnaestogodišnjeg Metija Kamberija, koji je pre samo sedam godina bio nepismen, a sad je napisao roman. U saradnji sa Centrom za promociju nauke donosimo vam tekst o „toplotnim ostrvima“ u gradovima, a u saradnji sa Muzejom Jugoslavije tekst o novitetu u ovoj instituciji, vođenjima na znakovnom jeziku. Osvrnuli smo se na aktuelne proteste u Americi, kao i na međusobnu vezu „svetačkih“ i navijačkih grafita po Beogradu, koji pokazuju kako se grafiti umetnost može koristiti i za propagiranje konzervativnih stavova.

  Naslovnicu je uradio Nikola Velicki, a ilustracije u magazinu Ksenija Pantelić, Đorđe Balmazović/Škart i Milena Čogurić.

  Potražite još danas svog prodavca, ili se pretplatite. Ako želite da nas podržite, možete i da donirate online ili na druge načine. Leto je pravo vreme i da za sebe ili neku dragu osobu poručite majice nastale u saradnji sa Marijom Strajnić i njenim brendom Lovers.rs.

  #podrškajevažna