LUL br. 62 - online izdanje - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LUL br. 62 – online izdanje

  Kriza izazvana pandemijom korona virusa pokazala nam je da su svi oni koji su, i pre svega ovoga, bili ugroženi i sada prepušteni uglavnom sami sebi da se snalaze kako znaju i umeju. Zbog toga se slobodno može reći da je korona uspela da do kraja ogoli sistem u kom živimo. Jer da iza nas nisu decenije propadanja i namernog urušavanja javne sfere, globalno odustajanje od socijalne uloge države i razgradnja javnih sistema, a pre svega sistema zdravstvene zaštite, sigurno je da bismo bili spremniji na borbu sa ovom pandemijom.

  Prošlo je već sedam nedelja otkako su naše prodavačice i prodavci povučeni s ulice. Otkako su ulice ostale bez Licaulice. A što su ulice praznije, to je veći izazov, pa smo zato razvili (a i dalje ih unapređujemo) nove načine kako bismo i dalje mogli da podržavamo one kojima je podrška najpotrebnija – naše prodavačice i prodavce.

  I ovaj, šezdeset drugi, broj našeg magazina dostupan je jedino onlajn, u digitalnom formatu, preko našeg sajta. I u njemu smo se bavili, pre svega, pandemijom korona virusa i dubokim posledicama koje ona ostavlja na društvo. Tako, u novom broju možete čitati i tekst o tome kako se, dok traje vanredno stanje, boriti za ljudska prava ili o tome kakva je, u čitavom ovom haosu, uloga medija a kakva bi trebalo da bude. Takođe, naš stalni autor Stefan Slavković vodio je sasvim ličan dnevnik u kom možete čitati o tome kako kriza utiče i na naše poslove, ali i na naše privatne živote, a Kaja Damnjanović je pisala o ulozi straha u komuniciranju u ovo nesigurno i nepredvidivo doba.

  Takođe, ovaj put smo za vas pripremili jedan poklon – naslovnica našeg novog broja je namenjena za bojenje, a pored ove naslovnice pružamo vam mogućnost da vaše vreme u karantinu još više ulepšate, tako što smo pripremili i dodatne četiri naslovnice sa kojima se možete igrati, a koje sudostupne na našem sajtu. Naša prva interaktivna bojanka ne bi postojala da nije bilo naših saradnica i saradnika Bratislava Milenkovića, Monike Lang, Sanje Stojkov, Dragane Krtinić i Sergeja Tucakova.

  Kriza, koja neće proći ukidanjem vanrednog stanja, snažno nas je pogodila. Ona predstavlja opasnost čak i po opstanak programa Liceulice. Ipak, rešeni smo da (uz vašu svesrdnu podršku i pomoć) ne dozvolimo da, u godini kada obeležavamo deceniju postojanja, izneverimo one kojima smo možda jedina nada. Već prvih dana, formirali smo poseban fond namenjen prodavačicama i prodavcima kako bismo im olakšali ovu tešku situaciju i period koji će uslediti posle vanrednog stanja.

  Autor naslovnice: Bratislav Milenković