LUL br. 60 - Izazovi modernog roditeljstva - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LUL br. 60 – Izazovi modernog roditeljstva

  Na ulicama je jubilarni, 60. broj magazina Liceulice, koji smo posvetili temi roditeljstva. Svaka generacija postavlja pred sebe izazov da redefiniše pojam roditeljstva, a mi smo se potrudili da u pripremi ovog broja ukrstimo što više različitih perspektiva. Tako se Stefan Slavković osvrnuo na specifične probleme – političke, ekonomske ali i psihološke – koje je donelo naše vreme; Lamija Begagić pisala je o roditeljima LGBT dece, kao i o stigmi koja se vezuje za usvajanje, dok se Kaja Damnjanović pozabavila popularnim stilovima u vaspitanju. Povodom desetogodišnjice magazina Liceulice, podsećamo na tekst Katarine Subašić (objavljen 2011.), koja je prenela sopstveno iskustvo majke deteta sa epilepsijom, a s portala Transserbia prenosimo tekst o izazovima u odgajanju interseksualne dece.

  Jasminka Petrović je u okviru rubrike „Pismo meni mlađoj“ zamislila susret sa sobom kao šesnaestogodišnjakinjom, a u 60. broju vam, zahvaljujući saradnji sa sarajevskom izdavačkom kućom Buybook, poklanjamo i odlomak iz nove knjige Aleksandra Hemona, „Moji roditelji: Uvod“.

  Književne i filmske kritike takođe prate temu broja: Jasna Dimitrijević je prikazala roman „Crno mleko“ Elif Šafak, koji se bavi postporođajnom depresijom, a Lada Stevanović nove Diznijeve crtaće koji pokušavaju da ponude nešto drugačije uzore za devojčice.

  Tu su i redovne rubrike koje se bave drugim aktivističkim temama: „Priče sa margine“ donose tekst o našem novosadskom prodavcu Bojanu Vuloviću; organizacija A11 se u svojoj rubrici pozabavila time kako se mere štednje odražavaju na naša socijalna prava, a novi tekst u serijalu „Mala škola medijske pismenosti“ analizira izmene u poslovanju Jutjuba za vlogere čija su publika deca. Aktuelnim problemom zagađenja vazduha bavi se tekst „Zaslužujemo čist vazduh“, koji je pripremio Dejan Kožul.

  Naslovnicu 60. broja je uradila Ana Momčilović, u galeriji predstavljamo fotografije Sare Ristić, a tekstove u okviru teme broja je ilustrovala Ksenija Pantelić.