LuL br. 59 - 10 godina - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LuL br. 59 – 10 godina

  Ušli smo u desetu, jubilarnu godinu postojanja, a od nedavno je na ulicama prvi ovogodišnji, 59. broj!

  Već ste se navikli u prethodnih deset godina da se naš magazin, kroz niz različitih perspektiva bavi temama koje smatramo krucijalno važnim. Kao i uvek, Liceulice se tekstovima bori protiv svake vrste diskriminacije, ali i za najrazličitije vrste javnog interesa. Ukazujemo na štetne pojave i izlažemo ih kritici, ali, u isto vreme se trudimo da aktivno učestvujemo i u promišljanju promena koje bi ovaj svet učinili drugačijim, boljim mestom za život.

  U novom broju, tako, možete čitati istorijat ideje o izgradnji metroa u Beogradu koji je napisao Stefan Slavković, kao i priču o memorijalima iz perioda socijalističke Jugoslavije koju je uradila Irina Subotić. Milica Starinac je pisala o izložbi „Devedesete: rečnik migracija“ postavljenoj u obnovljevnom muzeju „25. maj“, a Žarka Radoja je razgovarala sa rediteljkom Danom Budisavljević čiji se film „Dnevnik Diane Budisavljević“ sa uspehom emituje širom jugoslovenskog prostora.

  Takođe, u novom broju čitajte i tekst o aktivističkoj inicijativi Združena akcija „Krov nad glavom“, kao i tekst Vuka Vučkovića koji govori o mnogim problemima sa kojima se izbeglice susreću prilikom prelaska granica.

  Budući da ove godine slavimo deset godina postojanja našeg magazina, odlučili smo da vas u svojevrsnom serijalu podsetimo na neke od najzanimljivijih tekstova koje smo objavljivali u godinama za nama. Ovaj put donosimo tekst „Čemu obrazovanje?“ Dejvida Ora kog smo prvobitno objavili sad već daleke 2010. godine.

  Osim tekstova, našim temama smo se bavili i kroz vizuelne sadržaje – naslovnicu je napravio Vedran Štimac, a u galeriji vam predstavljamo fotografije Abdula Sabura, dvadesetosmogodišnjaka koji je sa drugim izbeglicama od zime 2016. do avgusta 2017. boravio u napuštenim barakama iza Glavne železničke stanice u Beogradu i upravo u tom periodu počeo da se bavi fotografijom.