LuL br. 057 - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LuL br. 057

  Na ulicama je novi, 57. broj magazina Liceulice! Ovaj put smo se bavili ekološkim aktivizmom i zelenim politikama, ali na jedan specifičan način. Bilo nam je važno da ukažemo da su, za istinske napretke u emancipaciji društva, potrebne i promene pojedinaca i njihovog odnosa prema planeti na kojoj živimo, ali i sistemske promene kroz koje će se ovoj problematici prići i na širem, načelnijem nivou koji nije dostupan pojedinačnim naporima ljudi.

  Tako, u novom broju možete čitati tekst naše stalne saradnice Marije Jakovljević koja upravo govori o ovoj dualnoj prirodi ekološkog aktivizma i pokušava da raskrinka zabludu o tome da su nam potrebne jedne ili druge vrste promena – naprotiv, potrebne su nam i jedne i druge. Stefan Slavković je pisao o fenomenu Grete Tunberg i šta nam čitav niz razonovrsnih reakcija na njen aktivizam govore o stanju u kojem se nalazi ekološka svest, ali i o odnosima moći unutar javnog prostora inače. Takođe, tu je i čitav niz tekstova koji prilaze različitim praksama – od bicikliranja do kompostiranja – na zanimljiv način i donose neke uvide o njima koje možda do sada niste imali.

  Kao i obično, u magazinu Liceulice imate priliku da pročitate niz tekstova na razne društveno odgovorne teme.

  Ovaj put, tu je životna priča našeg prodavca Aleksandra Čergića koju je zabeležila Dragana Nikoletić, zatim najave aktivističkih filmskih festivala kao što su Merlinka ili Slobodna Zona, tekst o filmu Džoker koji je uzburkao svetsku javnost, kao i novi tekst u rubrici „Pismo meni mlađem“ u kojem poznati rok kritičar i novinar Petar Janjatović, kroz epistolarno obraćanje sebi, daje zanimljivu sliku društvenog konteksta u poslednjih nekoliko decenija. A u ostalim stalnim rubrikama, kao što su to rubrike „Devedeset procenata“ ili „Mala škola medijske pismenosti“, čitajte o tome šta će nam doneti novi set zakona iz domena socijalne zaštite ili o tome kakvu bi ulogu tabloidi igraju u našem medijskom polju.

  Fotografije u našoj galeriji, ovog puta, predstavljaju radove umetnika Klausa Mertensa koji se na vrlo interesantan način igra reciklažom i time šta ona može značiti danas, a naslovnu stranu potpisuje Gorana Aća.