Liceulice vam pomaže da razumete svet u kom živite - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice vam pomaže da razumete svet u kom živite

    U društvu u kom je sve manje kvalitetnih nezavisnih medija, magazin Liceulice već više od deset godina služi kao važna platforma namenjena ohrabrivanju i podršci najugroženijima, podsticanju građanskog aktivizma ali i edukaciji čitalaca o ključnim potrebama društva kako bi ono bilo humanije, uspešnije, bolje. Nakon dva prošlogodišnja onlajn izdanja, koja su u potpunosti bila posvećena pandemiji, Liceulice je u proteklih godinu dana obradilo širok spektar tema važnih za bolje razumevanje kako društva u kom živimo, tako i globalnih izazova današnjice – od klimatskih promena, preko obrazovanja i javnog zdravlja, do krize poverenja u naučno mišljenje. Podsećamo da stare brojeve možete kupiti u elektronskoj formi na našem sajtu, a tamo ćete naći i mnoge vredne tekstove.

    Temi čitanja, pitanjem kako se odgaja publika, i na koje načine nam čitalačko iskustvo može pomoći da bolje razumemo svet u kome živimo posvetili smo broj 64. Naredno, 65. izdanje bavi se kvalitetom i budućnošću obrazovanja, a broj 66 se vraća temi klimatskih promena, objašnjava njihovu genezu, ali i da ukazuje na neke moguće puteve borbe za planetu na kojoj živimo jer – kao što poznati slogan kaže – nemamo rezervnu. U 67. broju otkrivamo kako su internet i društvene mreže promenili naše poslove i naše slobodno vreme, uticali na naše psihičko stanje i način na koji se infomišemo (iz istog broja izdvajamo i Pismo meni mlađoj istoričarke Dubravke Stojanović). Novogodišnji dvobroj – Liceulice 68 bio je posvećen našim prodavcima povodom desetogodišnjice postojanja magazina, a u njemu možete naći i tradicionalne velike intervjue, ovaj put sa Edom Maajkom, Ivicom Đikićem, Biljanom Đurđević i Radmilom Petrović. U 69. broju čitajte tekstove koji govore o tome kako je došlo do ovolikog zagađenja vazduha u Srbiji, ali i koje važne korake možemo preduzeti, kao društvo i pojedinci. Svedoci smo krize poverenja u nauku i naučno mišljenje, koje se pre svega manifestuje kroz najrazličitije teorije zavera, te smo u 70. broju pokušali da odgonetnemo koji su društveno-politički narativi zaslužni za revitalizaciju i širenje ovakvog govora, ali i kako bi samo naučno mišljenje moglo da bude pristupačnije i bliže širem krugu ljudi. Nacionalističkim razumevanjem stvarnosti i vezama pojmova poput nacije, nacionalizma ili nacionalnog identiteta sa mnogim poljima naših života, od jezika kojim govorimo, preko obrazovnog sistema, pa sve do umetnosti i pop kulture, bavili smo se u 71. broju, između ostalog kroz tekst o specifičnostima srpsko-hrvatskog odnosa i osvrt na opus političkih pesama, ali i istorijat političkih gestova Đorđa Balaševića. Aktuelni, 72. broj osvetljava različite aspekte brige za javno zdravlje, a iz njega izdvajamo tekst koji govori o „uzrocima uzroka”, odnosno o tome kako različiti društveni odnosi i uslovi utiču na javno zdravlje.

    Magazin Liceulice se već više od deset godina bavi svetom u kome živimo – ukazuje na probleme, traži rešenja i primere dobre prakse, inspiriše na akciju. Potražite Liceulice prodavce na ulici svakog meseca, ili se pretplatite na papirno ili onlajn izdanje.