Liceulice u školskoj nastavi za gimnazijalce

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice u školskoj nastavi za gimnazijalce

  Tekstovi iz magazina Liceulice koriste se u nastavi engleskog jezika i predmeta Globalne perspective, u okviru programa Kembridž u Savremenoj gimnaziji u Beogradu. Profesorka engleskog jezika Milica Aleksić kupuje i koristi Liceulice magazin u nastavi sa učenicima od 1. do 4. razreda, birajući odgovarajuće teme. Ona kaže da koristi Liceulice u nastavi zato što magazin predstavlja izuzetan primer socijalnog preduzetništva i brige za ugrožene grupe ljudi u našoj zajednici.

  „Kako se od učenika traži da razvijaju svest o pitanjima od globalne važnosti kao što su jednakost, ljudska prava, ekologija, potrebni su nam dobri izvori informacija, te je Liceulice magazin nepresušan resurs. Pored toga, učenici vežbaju jezičke veštine koristeći tekstove koje dalje prepričavaju ili prevode na strani jezik. Važno nam je da kod njih negujemo određene vrednosti i gradimo svestranost i otvoren pogled na svet i dešavanja u zajednici. Takođe, trudimo se da dobiju raznovrsne informacije, koje neće naći u udžbenicima, ali i da umeju da promišljaju o njima i artikulišu svoje mišljenje na pravi način”, kaže profesorka engleskog jezika Milica Aleksić.

  Budući da se profesorke Savremene gimnazije Tamara Rajinac, Zorana Milićević i Milica Aleksić posebno trude da kod učenika razvijaju svest o važnosti očuvanja životne sredine, one su pronašle još jednu korisnu ulogu za stare brojeve magazina Liceulice. Naime, profesorke su sa učenicima u okviru projekta Ekolovke izrađivale olovke od eko-materijala i za to najviše koristile magazin Liceulice.

  „Ideja je krenula od ekologije kao teme kojom smo se bavili, ali smo želeli da te olovke budu izrađene od novinskog papira koji ima i dublju priču, pa smo rešili da iskoristimo ranije brojeve magazina Liceulice koje smo već koristili u nastavi. U samoj akciji učestvovalo je najviše učenika prvog razreda, a bilo je i onih iz viših razreda koji su izrazili želju za tim”, kaže profesorka Aleksić.

  Učenici Savremene gimnazije će prodavati Ekolovke, a sav novac od prodaje odlazi u humanitarne svrhe.