LICEULICE u karantinu - treća nedelja - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LICEULICE u karantinu – treća nedelja

  Prošla je i treća nedelje od kako Liceulice funkcioniše pod vanrednim okolnostima, a najvažnija vest koju imamo za vas je da je izašao novi, 61. broj našeg magazina! Nažalost, nećete moći da ga kupite kod vama dragih prodavaca i prodavačica već isključivo onlajn preko našeg sajta.

  Vanredne mere zbog epidemije napravile su presedan u istoriji uličnih novina koje po prvi put ne mogu da se prodaju na ulici i stoga smo, poput brojnih drugih uličnih novina širom sveta, bili prinuđeni da se prilagodimo okolnostima. Ipak, nismo izneverili ni one koji naš magazin čitaju, a ni one koji ga prodaju! I ovaj broj donosi ono na šta ste već navikli tokom prethodnih deset godina – dobre tekstove o važnim temama pisane na naš, specifičan, Liceulice način. U hodu smo menjali i planove koji se tiču sadržaja broja, tako da se izdanje dobrim delom bavi različitim aspektima situacije u kojoj smo se našli, a koja je za sve nas nova i zato podrazumeva brojne izazove i opasnosti.

  Mnogo toga smo uradili da bismo ovo teško vreme makar malo olakšali našim prodavcima i prodavačicama, a imamo i novih ideja koje ćemo razvijati u narednom periodu. Naša kampanja podrške prodavcima i prodavačicama i dalje traje, a otkako smo je pokrenuli, dobili smo 157 donacija i 78 novih pretplatnika/ca. U Beogradu smo od donacija obezbedili pakete hrane i higijene za 40 najugroženijih prodavaca. Prvo smo se raspitali šta je prodavcima najpotrebnije, a potom danima obilazili supermarkete dok nismo našli sve namirnice sa spiska. Još čitava dva dana trajalo je pakovanje i razvrstavanje, a potom smo morali da napravimo i logistički plan razvoženja i raspodele, što u ovoj situaciji nije bilo nimalo lako.

  Brinemo i o našim prodavcima i prodavačicama koji uspevaju da žive samostalno, a kojima prihod od prodaje magazina pomaže da plate kiriju i račune. Posle prve pomoći u hrani i higijeni, uslediće novčana pomoć za one kojima nemogućnost da prodaju magazin može značiti povratak na ulicu.

  U Novom Sadu je organizovana još jedna akcija prikupljanja hrane i higijene za Liceulice prodavce, za koje je pripremljeno 23 paketa pomoći. Ovog puta je pakete razvozio taksista koji se ljubazno ponudio u prošloj akciji. Odazvao se veliki broj građana, a još jedan sugrađanin je ponudio usluge vožnje. Akcija nije prošla neprimećeno ni u medijima, a ekipa RTV-a je napravila prilog za jutarnji program. Takođe, deo vaših donacija odlazi i za podršku novosdskih prodavaca.

  I dalje se svakodnevno čujemo sa svim prodavcima, a jedna prodavačica nam je rekla da joj mnogo nedostajemo i da je nekoliko puta sanjala kako prodaje magazin.

  Ne zaboravljamo ni na traganje za drugim izvorima finansiranja, te smo u istom periodu pripremili i poslali tri predloga projekta, koji će nam pomoći da stabilizujemo poslovanje i budemo još bolji oslonac našim prodavcima.

  U svakodnevnom smo kontaktu s mnogim divnim ljudima koji nas na različite načine podržavaju i žele da pomognu da Liceulice opstane. Da bude tu i kad sve ovo prođe. Da nastavimo da zajedno radimo na izgradnji drugačijeg sveta.

  Ilustracije: Ksenija Pantelić