LICEULICE u karantinu - druga nedelja - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LICEULICE u karantinu – druga nedelja

  Epidemija virusa COVID-19 dovela je do toga da se po prvi put u istoriji ulične novine nigde na svetu ne mogu prodavati na ulici, pa ni kod nas. U želji da maksimalno zaštitimo naše prodavce, prethodne nedelje smo obustavili uličnu prodaju magazna Liceulice.

  Naravno, na razne načine nastavljamo da podržvamo korisnike i korisnice programa Liceulice. Svakodnevno smo na telefonskoj vezi, kako bi znali da nisu sami. Nastojimo da ih ohrabrimo, da prepoznamo njihove urgentne potrebe i da pomognemo koliko smo u mogućnosti. Organizujemo nabavku i distribuciju paketa hrane i higijenskih proizvoda za one najugroženije.

  Epidemija nas je fizički udaljila, ali istovremeno i zbližila. U ovim nesigurnim vremenima nastaju priče koje teše i ohrabruju svedočeći o solidarnosti i zajedništvu. Doživljavamo prave izlive saosećanja i darežljivosti od naših partnera, prijatelja, podržavaoca. Stižu nam poruke podrške, donacije, nove pretplate i stalno interesovanje kako se još može pomoći.

  Prodavci i prodavačice iz Kikinde štedeli su novac od prodaje prethodnih brojeva planirajući da ga iskoriste na zajednički izlet i odlazak u bioskop. Zbog novonastale situacije odlučili su da 18.000 dinara, koliko su skupili, doniraju prodavcima i prodavačicama iz Novog Sada koji su u ovom trenutku ugroženiji od njih.

  A u Beogradu, naša prodavačica Vesna Avramović, takođe je mislila na svoje kolege i koleginice: pripremila je 5 paketa sa hranom i sredstvima za higijenu za druge kojima je to sada neophodno.

  Erste banka je otkupila 280 primeraka poslednjeg broja magazina, a novosadska kompanija Engel d.o.o. je donirala 20.000 dinara za naše prodavce u ovom gradu, od čega će biti obezbeđeni paketi najpotrebnijih namirnica.

  Naravno, nisu nas zaboravili ni čitaoci i čitateljke, koji su uplatili 60 novih pretplata i još mnogo individualnih donacija. Ukupno smo uspeli do sad da skupimo čak 415.000 dinara urgentne pomoći za naše prodavce. Ako hoćete da nam se pridružite i podržite više informacija možete pročitati u članku Podrška u doba korone.

  U sklopu akcije #feminističkikarantin, ekipa feminističkog festivala BeFem nas je pozvala da podelimo svoja iskustva iz izolacije i predstavimo Liceulice kampanju, pa su spremile kratak promotivni film kojim smo skrenuli pažnju na tešku situaciju u kojoj se nalaze naši prodavci.

  Građanske inicijative su nas stavile na mapu organizacija kojima je potreba podrška  tokom vandredne situacije, a o čemu su ostale organizacije saznale putem njihovog Resurs centra. Dali smo i nekoliko intervjua u vezi s kampanjom i uključivali se uživo u jutarnje programe na radio stanicama u Beogradu i Novom Sadu.

  Liceulice tim nije fizički na okupu, ali smo zbili redove i svakodnevno komuniciramo i vredno radimo kako bi se ova situacija pregurala sa što manje štete po sve. Pišemo projekte, tražimo pomoć, komuniciramo novonastalu situaciju sa našim korisnicima, ali i sa celokupnom javnošću.

  E da, pripremamo i novi broj koji će se pojaviti uskoro, ali ne i na ulicama, već samo u digitalnoj verziji.

  Hvala svima što nam pišete i delite naše objave na društvenim mrežama. U ovakvim teškim vremenima jedni smo drugima najveća i najvažnija podrška, a, kao što dobro znate svi koji nas godinama(10!) pratite, podrška je važna.

  Ilustracije: Jelena Jaćimović

  #ostanikodkuće #čitajLiceUlice #solidarnostzasve