LICEULICE u karantinu – četvrta nedelja - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  LICEULICE u karantinu – četvrta nedelja

  U vanrednim okolnostima mnoge su nam stvari uskraćene, ali, ipak, i dalje imamo jedni druge. 

  Pred kraj prvog meseca u karantinu najvažnija vest bila je izlazak novog, 61. broja magazina, koji je u prodaji na našem sajtu, požurite! Zbog vanrednog stanja prodavaca još neko vreme neće biti na ulici, a čitaoci im, pored direktnih donacija, sada mogu pomoći i kupovinom novog broja. Naravno, naš dobro poznati koncept se ne menja i u vanrednim okolnostima – od svakog prodatog primerka, polovina je zarada prodavaca.

  Do kraja ove nedelje, novi broj magazina je kupilo oko 70 čitalaca, dobili smo još 100 novih pretplata na štampano izdanje, kao i 167 individualnih donacija. Zaposleni Svetske banke su se pretplatili na magazin i kupili onlajn izdanje, a Banka Intesa je donirala 50.000 dinara i ujedno otkupila sto primeraka 60. broja magazina. Ovi primerci su odneti na Beogradski sajam, kako bi pacijenti koji tamo provode vreme u izolaciji imali nešto dobro za čitanje, a mi smo ovom paketu dodali još pedesetak primeraka starih izdanja magazina. Kao što znate i kao što odavno govorimo, čitajući Liceulice pomažete sebi.

  Od novca prikupljenog kroz naš urgentni fond podrške prodavaca,  pripremili smo prvu turu paketa pomoći, koje smo distribuirali na 24 različite adrese u Beogradu. Obišli smo i najudaljenije delove grada i došli do puno korisnika i korisnica.

  Nastavljamo da se čujemo s našim prodavcima i prodavačicama, i već počinjemo da pripremamo sledeću turu paketa, koje ćemo podeliti u narednom periodu. Pored toga što nastojimo da im materijalno pomognemo da prebrode ovaj težak period, svakog dana im pružamo i psihosocijalnu podršku putem telefona, i u Beogradu i u Novom Sadu. Neki od prodavaca nas zovu svakog dana, čak i nekoliko puta dnevno, na taj način nadomešćujujući izgubljenu dnevnu rutinu koja im je ulivala poverenje i sigurnost.

  U Novom Sadu Liceulice ekipa ove nedelje je vredno radila. Nakon prošlonedeljne uspešne akcije prikupljanja hrane i higijenskih proizvoda, sugrađani su nastavili da se javljaju i da donose još paketa za prodavce i prodavačice, kao i za korisnike i korisnice kluba „Kompas“. Zaposleni u Vojvođanskoj banci su se takođe pretplatili na magazin Liceulice, i izrazili želju da nakon vanrednog stanja otpočnemo redovnu saradnju, odnosno organizovanu prodaju u njihovim prostorijama.

  Novosadski tim je bio aktivan i u medijima, učešćem u podcastu „Reaguj!“ koji realizuje Nezavisno društvo novinara Vojvodine. Ovakva gostovanja često dovedu do pozitivnih reakcija i novih oblika podrške. Ovaj put je novosadskog volontera Luku, koji je prošle nedelje dao izjavu za RTV, prepoznao prodavac u radnji zdrave hrane „Fresa“ i spakovao mu paket slatkiša za naše korisnike i korisnice.LUL dnevnikorona nedelja 04 A3