Liceulice prodavci u žiriju za novinarsku nagradu Refleksija

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice prodavci u žiriju za dodelu novinarske nagrade Refleksija

  Evropska mreža protiv siromaštva Srbija realizovala je šesti Konkurs za Nacionalnu nagradu za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti „Refleksija”. Ovo nije tipična nagrada, s obzirom na to da je žiri koji ocenjuje novinarske radove sastavljen isključivo od osoba sa iskustvom siromaštva i socijalne isključenosti.

  Ove godine, u žiriju su bili prodavci magazina Liceulice David Balić i Ištvan Farkaš, kao i Luka Lovrenčić, aktivista UG Patrija – Klub Kompas. Oni su ocenjivali novinarske radove i medijske fotografije koje se bave temom siromaštva i socijalne isključenosti u Srbiji, a koji su objavljeni u štampanim, elektronskim ili onlajn medijima od nacionalnog, regionalnog i lokalnog značaja.

  prodavci Liceulice žiri
  Fotografija: Aleksandra Ćurić

  Prema ocenama žirija, Refleksija je ove godine pripala Sanji Kljajić za priču (Deutsche Welle) – Novosadsko Svratište deci ulice vraća detinjstvo u kategoriji TV prilog.

  U kategoriji Štampani/online mediji, nagradu je dobila Hristina Kovačević (dnevni list Danas) za tekst Obeležen Svetski dan borbe protiv beskućništva: „Potrebno je malo da sa visine dođemo na margine“.

  U kategoriji Radijski prilog/podkast, nagradu je dobila ekipa koju čine Aleksandra Bučko, Iva Gajić, Sanja Kosović, Irena Čučković i Sanja Đorđević (Podkast Reaguj NDNV ) za „Društvo je bogato koliko daje jednake šanse”.

  Nagradu za fotografiju u medijima takođe je dobila Hristina Kovačević (United Media – Dnevni list Danas – online izdanje) – za fotografije u okviru članka Obeležen Svetski dan borbe protiv beskućništva: „Potrebno je malo da sa visine dođemo na margine“.

  Liceulice Refleksija
  Fotografija: Aleksandra Ćurić

  S obzirom na kvalitet pristiglih radova i važnost tema koje obrađuju, specijalne zahvalnice dodeljene su i sledećim novinarima za novinarske radove: Dunji Karanović (Magazin Liceulice) – Bez ekonomske samostalnosti nema ni izlaska iz nasilnog odnosa; Aleksandru Nastevskom (Nova.rs) – Menstrualno siromaštvo – ignorisana kriza javnog zdravlja u Srbiji i Hrvatskoj; Danilu Ćurčiću i Jovani Timotijević (Vreme) za tekst Bogati sa bogatima, siromašne u prigradska naselja: U Jabučki rit ne stižu novine.

  Cilj ustanovljenja Nagrade za dostojno izveštavanje „Refleksija” je promocija dostojnog i nesenzacionalističkog izveštavanja o siromaštvu koje prikazuje različite aspekte i oblike siromaštva, s poštovanjem predstavlja osobe koje žive u siromaštvu i bavi se dubljim posmatranjem fenomena siromaštva i njegovim uzrocima.