Liceulice prodavci kao kustosi Narodnog muzeja

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice prodavci kao kustosi Narodnog muzeja

  Zahvaljujući inicijativi Narodnog muzeja u Beogradu, prodavci i prodavačice magazina Licaulice već nekoliko godina jednom mesečno posećuju ovaj muzej, gde nakon obilaska dela postavke pohađaju različite tematske kreativne radionice. Na ovaj način, Narodni muzej omogućava našim prodavcima da se upoznaju sa umetnošću i razvijaju svoje kreativne ideje.

  Jedan od naših prodavaca, David Janković Dača, dobio je priliku da se oproba i kao kustos Narodnog muzeja te da, nakon višemesečne obuke, u saradnji sa zaposlenima u Narodnom muzeju i našim timom za rad sa korisnicima, provede svoje koleginice i kolege kroz deo postavke vezan za ovdašnju arheologiju, praistorijsku kulturu i Konstantina Velikog.

  Ovaj program inkluzije marginalizovanih grupa kroz kulturnu participaciju ušao je u uži izbor Međunarodne mreže uličnih novina (INSP) kao jedan od najboljih programa podrške za prodavce u svetu 2021. i 2022. godine. 

  Svakodnevno nas inspiriše hrabrost i upornost naših prodavaca, kao i njihove ideje i kreativnost. Zadovoljstvo je raditi sa njima i videti iz prve ruke kako malo podstreka, par reči ohrabrenja i čvrst sistem podrške mogu delovati transformativno na živote najugroženijih sugrađana.

  Različiti oblici edukacije i kreativnog izražavanja pomažu svima, a pogotovo osobama koje su marginalizovane i često nemaju pristup ovakvom sadržaju. Nadamo se da će ovakvih saradnji biti sve više.

  Ukoliko i vi želite da doprinesete, a imate mogućnosti da približite našim prodavačicama i prodavcima sadržaje koji im inače ne bi bili dostupni, možete to učiniti donacijom Liceulice Fondu, koji direktno osnažuje prodavce i prodavačice, obezbeđujući sve bolju i dugotrajniju podršku.