Liceulice br. 9 - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 9

    Ovaj broj je posvećen filantropiji i svima koji nesebično daruju svoje vreme, talenat i bogatstvo jedinoj neupitnoj svrsi – da naš svet bude bolje mesto. Nasuprot prvim asocijacijama, reč filantropija obično obeležava „ljubav prema čovečanstvu“, „aktivno učešće u ostvarivanju blagostanja“ ili „univerzalnu dobru volju“, ali ni u jednom rečniku ne znači „pisanje čekova sa mnogo nula“. Filantropi su svi oni koji, nudeći ono što imaju, svoje lične vrednosti i  bogatstvo, pokušavaju da načine pozitivne promene u društvu. Filantrop, dakle, može biti svako i to skoro svakog dana, čak i bez utrošenog dinara.

    Pored tekstova i zavodljivih infografa posvećenih filantropiji, ovaj broj Liceulice donosi i nove portrete sa naših ulica, ali i ekskluzivni odlomak iz nove knjige Jirgena Habermasa o Evropi danas. Katarina Subašić je posetila ženski zatvor u Požarevcu i razgovarala sa ženama osuđenim zbog zločina počinjenih posle višegodišnje izloženosti porodičnom nasilju. Pročitajte i tekst Vuka Perišića o nedavno preminulom Radomiru Konstantinoviću. Kaja Damnjanović ukazuje ko su superheroji među nama, a mi nastavljamo da pratimo delovanje pokreta „Okupiraj“. Očekuju vas još i intervju sa Ivanom Fijolićem, autorom mostarskog spomenika Brusu Liju, umetnička intervencija Igora Grubića na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, fotografije Milomira Kovačevića iz Pariza, portret Esme Redžepove i priča o njenoj muzičkoj porodici iz Skoplja, kao i nova razmišljanja naših blogera Ivana Ergića i Relje Derete.

    Naslovnicu u ovom broju radio je Nikola Puzigaća.