Liceulice br. 72: Javno zdravlje - Liceulice

Liceulice br. 72: Javno zdravlje

Kada javno zdravlje počne često da se pominje, to obično znači da je koncept svima dostupne zdravstvene zaštite doveden u opasnost. U ovom broju, interesovalo nas je šta to sve spada u javno zdravlje – od potrebe da se razvije dobar i svima dostupan javni zdravstveni sistem, preko brige za javno zdravlje kroz prevenciju, edukaciju i podizanje svesti, do osvešćivanja činjenice da su ugrožene, marginalizovane grupe one kojima su i zdravstveni sistem, ali i javno zdravlje u širem smislu, često nedovoljno dostupni.

 • O svim aspektima javnog zdravlja i o zdravstvenom sistemu u Srbiji razgovarali smo s Marijom Jevtić, redovnom profesorkom Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i predsednicom Sekcije za životnu sredinu i zdravlje Evropske asocijacije za javno zdravlje.
 • Kako različiti društveni odnosi i uslovi utiču na javno zdravlje ispitivala je Dunja Karanović u razgovoru sa doktorom Aleksandrom Stevanovićem sa Instituta za socijalnu medicinu i novinarkom „VremenaJovanom Gligorijević.
 • U kojoj je meri zdravstveni sistem dostupan Romima, izbeglicama, tražiocima azila i drugim najugroženijim građanima piše Danilo Ćurčić iz Inicijative A11.
 • Kakva je odgovornost medija u izveštavanju o samoubistvima, i koji su mogući mehanizmi unapređenja mentalnog zdravlja jedne zajednice, istraživala je Danica Đokić.
 • U okviru „Male škole medijske pismenosti“ čitajte o uzrocima neracionalnog ponašanja prilikom odlučivanja između dva rizika, na primeru rizika od bolesti i rizika od nuspojava vakcinacije.
 • U ovom broju vam predstavljamo našeg novog prodavca Bojana Kopanića, koji prodaje Liceulice kod Vukovog spomenika dok čeka priliku da se vrati u Minhen, u kom je živeo poslednjih desetak godina.
 • Direktor beogradske kancelarije Fondacije “Hajnrih Bel” Simon Ilze je na osnovu svog iskustva života u Beogradu i na raznim drugim mestima sastavio mali vodič za zeleniji Beograd.
 • Pismo sebi mlađem u ovom broju napisao je pozorišni reditelj Kokan Mladenović.
 • Profesori psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Aleksandar Baucal i Dragica Pavlović Babić sproveli su istraživanje o pojedinim školama u Srbiji koje su, uprkos svim preprekama, svojim učenicima obezbedile kvalitetnije i pravednije obrazovanje. Liceulice donosi izvode iz intervjua sa prosvetnim radnicima ovih škola.
 • Nebojša Krivokuća od ovog broja započinje novi muzički serijal „Prešlicavanje“, sa “preporukama lekovitih albuma i pesama koje stvaraju antitela”.
 • Novi tekst u serijalu “Nijanse zelenog” bavi se uticajem mesne ishrane na životnu sredinu.
 • Rubrika “Jugoslavija za početnike” donosi tekst Ane Radovanović o Saveti i Slobodanu Mašiću i Draganu Stojanovskom, dizajnerima i grafičkim umetnicima koji su kreirali vizuelni identitet ključnih jugoslovenskih kulturnih manifestacija i institucija.

 

***

Naslovnica: Ksenija Pantelić

Ilustracije: Nikola Velicki, Ksenija Pantelić, Iva Čukić

Galerija: Srđan Veljović

 

****PORUČITE DIGITALNO IZDANJE MAGAZINA OVDE.***