Liceulice br. 55 - Uključi se! - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice br. 55 – Uključi se!

  Leto je na izmaku, ali je zato tu novi, 55. broj magazina Liceulice. Ovaj put smo se bavili omladinskom kulturom, ali ne bilo kakvom! Zanimala nas je kultura kao polje kroz koje mladi mogu da steknu informacije o društvu u kom žive i kultura kao prostor u kome će mladi dobiti priliku da artikulišu kritičko mišlenje o društvu. Broj je rađen u saradnji sa projektom „EYE-net“ čiji je nosilac „Fondacija Novi Sad 2021“. U okviru ovog projekta postavljeno je i pet pozorišnih predstava u kojima su mladi iz različitih zemalja – Srbija, Hrvatska, Italija, Mađarska i Slovenija – progovorili o važnim i aktuelnim društvenim pitanjima, a mi vam u ovom broju donosimo nekoliko tekstova koji se bave upravo ovim vrlo drugačijim predstavama.

  U novom broju možete čitati i o užičkom književnom festivalu Na pola puta koji se već trinaaest godina organizuje u Užičkoj gimnaziji, a u čijoj pripremi i realizaciji vrlo važnu ulogu igraju upravo sami đaci. Takođe, tu je i priča o kruševačkom kulturnom centru „Gnezdo“, a donosimo vam i pregled domaćih igranih filmova snimljenih u 21. veku koji se mogu smatrati omladinskim.

  Kao i obično, u magazinu Liceulice imate priliku da pročitate niz tekstova na razne društveno odgovorne teme. Ovaj put, tu je i priča o Karohu Pištevanu, momku koji je svoj izbeglički put odlučio da završi u Srbiji i tu započne novi život. Donosimo vam i tekst o Petru Garđanskom, beogradskom beskućniku koji nam vrlo živo približava kako izgleda život na ulici, kao i tekstove u kojima se bavimo aktuelnim i važnim društvenim temama, poput položaja mladih na tržištu rada ili spomeničkoj kulturi u Beogradu. A u stalnim rubrikama, kao što su to rubrike „Devedeset procenata“ ili „Mala škola medijske pismenosti“ čitajte o problemima sa kojima se suočavaju Romi koji rade kao nosači na autobuskoj stanici ili o tome kakvu bi ulogu u medijskom polju trebalo da igra javni servis.

  Fotografije u našoj galeriji u ovom broju su preuzete iz najpoznatijih švedskih uličnih novina „Faktum“, dok naslovnu stranu potpisuje ilustratorka Dragana Nikolić.

  *Ovaj broj je realizovan kroz projekat EYE-Net (European Youth Engagement Network – Evropska mreža za omladinski angažman) koji se realizuje u okviru EU programa Europe for Citizens, a na kom je Liceulice jedan od partnera, dok je nosilac projekta Fondacija „Novi Sad 2021“ sa još 15 partnera iz 5 država.