Liceulice br. 53 - Mladi u Srbiji: Zarobljeni u lošem filmu - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice br. 53 – Mladi u Srbiji: Zarobljeni u lošem filmu

  Na pragu leta i izmaku ovog kišovitog proleća, stiže i novi, 53. broj magazina Liceulice, posvećen mogućnostima koje mladi imaju na tržištu rada u Srbiji, kao i njihovim stavovima i vrednostima. Broj je rađen u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Republike Srbije (Sipru), a u velikoj meri se oslanja na istraživanje “Mladi u Srbiji 2018/2019”, koje je sprovela Fondacija “Fridrih Ebert”. U okviru temata o mladima imate priliku da pročitate i intervju sa autorima popularne serije „Jutro će promeniti sve“, koja na slikovit način pokazuje kako više nije „sve lako kad si mlad“, i koje su to nove brige koje pritiskaju generaciju koja napušta relativnu bezbrižnost dvadesetih i kreće ka svetu odraslih.

  Veliki prostor u ovom broju dobili su i naši prodavci. Pored razgovora sa Sašom Zeremskim, kome je prodaja magazina na ulicama Novog Sada pomogla da prebrodi težak period i izađe iz Prihvatilišta, donosimo i izbor iz dnevnika Miodraga Tomića, diplomiranog inženjera mašinstva koji prodaje Liceulice u Beogradu. Još jedna lepa vest vezana za sam magazin je nagrada za dostojno izveštavanje o siromaštvu i socijalnoj isključenosti „Refleksija”, koja je nedavno dodeljena Vuku Vučkoviću iz našeg tima, za tekst „Dan za danom, pa dokle se stigne“, objavljen u 49. broju.

  Kao i obično, u magazinu Liceulice imate priliku da pročitate niz tekstova na razne društveno odgovorne teme. Ovaj put, to su priča o vojnim beskućnicima iz hotela „Bristol” i Sportsko-rekreativnog centra Surčin, osvrti na građanske proteste koji su oblikovali saobraćajne politike Amsterdama i Kopenhagena, kao i na aktuelne ekološke proteste koje predvode dve neobične tinejdžerke iz Belgije i Švedske. Novinarka i aktivistkinja za osobe sa invaliditetom Lana Nikolić opisala je svoj susret sa decom u parku, a tu je i uporedni prikaz dva “crna filma” nominovana za Oskara, nagrađene “Zelene knjige”, i dosta radikalnijeg “BlacKkKlansman” Spajka Lija.

  Od tekstova u stalnim rubrikama, novi broj donosi Pismo meni mlađem filozofa, književnog kritičara i prevodioca Ivana Milenkovića, osvrt na složenu jezičku istoriju Jugoslavije poznatog lingviste Ranka Bugarskog (Jugoslavija za početnike), kritički pogled na drastične sankcije zbog neodazivanja na skrining preglede, kojima Zakon o zdravstvenom osiguranju preti da ošteti upravo najsiromašnije građane i žitelje neformalnih naselja, dok se novi tekst iz rubrike Mala škola medijske pismenosti bavi prikrivenim oglašavanjem u komercijalne i političke svrhe.

  Fotografije u ovom broju preuzete su sa izložbe “Dvosmerna ulica” Centra za integraciju mladih, dok naslovnu stranu potpisuju Di Ujdi & MLSTN / Celebrate The Bird Studio.