Liceulice br. 52 - Još malo pa nestalo - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice br. 52 – Još malo pa nestalo

  Na ulicama je novi, 52. broj magazina Liceulice! U moru problema koji se samo gomilaju, ovaj put smo odabrali da se pozabavimo pravom na vodu. Zrenjanin je ušao u petnaestu godinu otkako je zbog koncentracije arsena i drugih nedozvoljenih materija na snazi zabrana vode za piće, a protesti protiv malih hidroelektrana na Staroj planini vratili su u javni prostor ideju da pristup pitkoj vodi mora biti regulisan van tržišta.

  Temat smo pripremili u saradnji sa inicijativom Pravo na vodu, koja zagovara ustavne promene kojima bi voda bila tretirana kao javno dobro, kao i podizanje svesti o tome da loš kvalitet vode dodatno povećava socijalne razlike, pošto su ugrožene grupe upravo one koje, kao i obično, trpe najveću štetu.

  U 52. broju možete pročitati i ispovest našeg prodavca Dragana Bulanta, dok je Dejan Kožul obišao pozorišne radionice i predstave koje organizuje Udruženje za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju Živimo zajedno.

  O ekonomskim i socijalnim pravima, koja se često ispuštaju kada se govori o ljudskim pravima, piše Danilo Ćurčić u našoj stalnoj rubrici „Devedeset devet procenata“.

  Iz novog Maneka prenosimo deo intervjua sa Svetlanom i Zoranom Popovićem, osnivačima Festivala „Sedam veličanstvenih“, dok je tekst u stalnoj rubrici Pismo meni mlađem pisao istaknuti novinar i književni kritičar Milan Vlajčić.

  O inicijativi „Mame su zakon“ i protestima povodom novog Zakona o finansijskoj podršci porodici s decom razgovarali smo sa pravnicom Sofijom Mandić, dok su Nikoleta Petković i Predrag Momčilović pripremili tekst o seči stabala zbog najavljene gondole između Ušća i Kalemegdana. Tekst „Šta se krije iza odeće poznatih brendova“ predstavlja terenske i istraživačke aktivnosti lokalnog ogranka Clean Clothes Campaign, međunarodne inicijative posvećene poboljšavanju uslova rada u tekstilnoj industriji.

  Novosadskim aktivističkim temama bavi se Stefan Janjić u tekstu „Kako se crta ekstremizam“, dok je Sandra Đurić Milinov prenela iskustva svoje porodice u borbi da se deci dozvoli da se u vrtiću hrane vegetarijanski.

  Konačno, Stefan Slavković se pozabavio osamdesetim godinama prošlog veka, preispitujući neka opšta mesta koja su u opticaju kada se sećamo najomiljenije dekade prošlog veka.