Liceulice br. 51 - Gde sve živi politika - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 51 – Gde sve živi politika

    U 51. izdanju magazina bavili smo se aktuelnom temom: alternativnim načinima političkog organizovanja i delovanja, odnosno građanskim opcijama koje preostaju kada su osnovni politički kanali neprohodni.

    Kroz razgovor sa različitim sagovornicima, Stefan Slavković ispituje mogućnost upravo takvog shvatanja demokratije, u kom građani nisu samo glasači već i aktivni učesnici političkih procesa. Istom temom bavi se i intervju sa Rastislavom Dinićem, asistentom na Filozofskom fakultetu u Nišu i aktivistom Udruženog pokreta Slobodnih stanara.

    Liceulice ulaže velike napore u osnaživanje žena prodavaca, koje su još uvek u manjini, te u novom broju možete pročitati pismo naše prodavačice Vesne Avramović. Tu su i prikaz knjige „Uhvati zeca“ Lane Bastašić, „Pismo meni mlađem“ poznatog DJ-a i radijskog voditelja Vladimira Skočajića Skoče, jedna priča iz nove zbirke Jasne Dimitrijević, kao i novi prilog u serijalu o medijskoj pismenosti, koji su pripremili stalni saradnici iz Novosadske novinarske škole. Tekstom o „neprijateljskoj arhitekturi“, usmerenoj protiv beskućnika, od ovog broja otvaramo i serijal „Devedeset devet procenata“, u saradnji sa Inicijativom za socijalna i ekonomska prava – A11. Naš kolega Vuk Vučković pripremio je tekst o predlogu da se legalizuje seksualni rad, kroz razgovor sa stručnjacima za ovu oblast, ali i samim seksualnim radnicama, a osvrnuli smo se i na uspešnu borbu za očuvanje Memorijalnog kompleksa „Boško Buha“ kod Prijepolja.

    Fotografija sa naslovne strane: Marko Đurica