Liceulice br. 48 - Bolesti zavisnosti – kako ih razumeti i kako živeti sa njima? - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 48 – Bolesti zavisnosti – kako ih razumeti i kako živeti sa njima?

    Teško je govoriti o savremenom društvu, a ne govoriti o sve prisutnijem i sve kompleksnijem problemu zavisnosti. U fokusu novog broja magazina Liceulice je upravo ova tema, koja se prostire od poznatih – često previše stigmatizovanih zavisnika od nekih psihoaktivnih supstanci – pa sve do novih oblika ovog problema, poput zavisnosti od interneta ili različitih vrsta navika. I ovoj temi pristupamo iz različitih vizura, ali se držimo prepoznatljivog kritičkog stila na koji ste, nadamo se, već navikli.

    Tako u novom broju možete čitati tekst Dejana Kožula o normalizaciji alkoholizma u našem društvu i poteškoćama da se ovaj problem reši. Tu je i tekst Stefana Slavkovića koji pokušava da rasvetli neke od pravno-terminoloških problema u vezi sa psihoaktivnim supstancama, poput legalizacije i dekriminalizacije, kao i tekst Bojana Arsenijevića o stigmi koja u društvu vlada u vezi sa psihoaktivnim susptancama, ali o potencijalnim opasnostima kojih konzumenti moraju biti svesni. Takođe, donosimo vam i tekst Dragane Nikoletić u formi ispovesti o ličnim iskustvima u vezi sa problemom zavisnosti od marihuane.

    Osim tekstova iz korpusa teme broja, tu su i druge naše teme kojima se kontinuirno bavimo. Tako možete pročitati još jednu priču o našim prodavcima – ovoga puta je to prodavac Đorđe Ivanović. Tu je i nastavak našeg serijala “Mala škola medijske pismenosti” u okviru kog Stefan Janjić piše o lažnim vestima. Preporučujemo i tekst Danila Ćurčića o lošim posledicama postojećih stambenih politika i promišljanju alternativnih rešenja na tom polju kao i  tekst Alekse Petkovića koji pokušava da kontekstualizuje sve frekventniji problem prinudnih iseljenja. Tu je i tekst Anje Paspalj u kome autorka govori o jednoj važnoj i lepoj inicijativi za uređenje jednog vračarskog komšiluka koju je pokrenuo slavni jugoslovenski košarkaš Žarko Paspalj.

    Fotografija na naslovnoj strani: Jon Tyson