Liceulice br. 47 - Ako u prisustvu zla stojimo po strani, stali smo na njegovu stranu! - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice br. 47 – Ako u prisustvu zla stojimo po strani, stali smo na njegovu stranu!

  Antifašizam je reč koja se u javnom prostoru najčešće koristi u vrlo suženom značenju – prilikom protokolarnih obeležavanja praznika u čast pobede iz Drugog svetskog rata ili u sumnjivim interpretacijama u udžbenicima istorije. Međutim, da li zaista znamo šta danas znači antifazam (samim tim i fašizam) i, još važnije, šta bi on sve mogao da znači? Da li se on mora vezivati samo za jedan konkretan istorijski period, šta bi on predstavljao danas i zašto bismo uopšte trebalo o njemu da pričamo? Ovo su samo neka od pitanja na koja u ovom broju pokušavamo da damo razumljive, ali ne i uprošćene odgovore.

  Tako u novom broju možete čitati tekst Krunoslava Stojakovića o tome koji su današnji horizonti antifašizma, kao i tekst Jelene Lalatović o tome kako bi današnji antifašizam trebalo da se odnosi prema ugroženim identitetskim grupama. Takođe, donosimo vam i tekst Maje Krek i Jelene Veljić o aktivističkoj borbi protiv revizionizma širom bivše Jugoslavije, kao i tekst Josipa Jagića o značaju Narodnooslobodilačke borbe.

  Osim tekstova o antifašizmu, tu su i druge naše teme kojima se kontinuirno bavimo. Tako možete pročitati još jednu priču o našim prodavcima – ovoga puta je  Dragana Nikoletić razgovarala s Darkuom Čkonjevićem o njegovom potresnom i poučnom životnom iskustvu. Tu je i nastavak našeg serijala “Mala škola medijske pismenosti” u okviru kog Stefan Janjić piše o govoru mržnje u medijima. Preporučujemo i tekst Alekse Petkovića o štetnim posledicama izgradnje malih hidroelektrana na Staroj planini. Od prethodnog broja u saradnji sa Bibliotekom XX vek, objavljujemo delove iz knjige „Govorite li zajednički?“ Ranka Bugarskog u formi mini-feljtona, te u ovom broju možete pročitati deo o posledicama koje atomizacije jezika ostavlja na školske sisteme postjugoslovenskih država.

  Naravno, osim tekstova, važan segment našeg magazina je i izuzetan i jedinstven vizuelni izgled, a u ovom broju, pre svega, možete pogledati i fotografije svetski poznatog fotografa Milomira Kovačevića Strašnog.

  Naslovnu stranu je ilustrovao Nemanja Janjić.

  Ovaj broj je realizovan uz podršku Rekonstrukcija ženski fond.