Liceulice br. 46 - Šta još treba da nam se dogodi? - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 46 – Šta još treba da nam se dogodi?

    Već dugi niz godina svakog leta osećamo ozbiljne posledice klimatskih promena. Izrazito visoke temperature, nagle vremenske promene, prekomerni izlivi padavina koji često dovode do poplava, samo su neke od posledica neodgovornih ekoloških politika. Iako ova tema jeste na neki način zastupljena u javnosti, retko kada se o njoj razgovara sa ciljem da se ukaže na stvarne uzroke klimatskih promena. U novom broju donosimo vam niz tekstova koji se bave ovim problemom iz različitih uglova i perspektiva u pokušaju da ga politizuju.

    Tako u novom broju možete čitati tekst Predraga Momčilovića o uticaju klimatskih promena na poljoprivredu, pre svega siromašnih zemalja. Takođe, preneli smo i preporučujemo tekst Slobodana Bubnjevića koji govori o uticaju klimatskih promena na gradove kroz prizmu prevelike potrošnje energije, kao i tekst Draga Župarića o migracijama kao posledicama klimatskih promena.

    Osim teme broja, tu su i naše stalne teme i rubrike. Tako možete pročitati još jednu priču o našim prodavcima – ovoga puta je naša saradnica Dragana Nikoletić pisala o prodavcu Ivanu Arsiću i njegovom, po njenim rečima, životu sa bezbroj zavijutaka. Takođe, donosimo i tekst Katarine Milićević pisan povodom godišnjice rođenja Nelsona Mandele, kao i tekst o osobama sa mentalnim potekškoćama naše stalne saradnice Lane Nikolić. „Prvo pa žensko!“ izuzetno je zanimljiv skopski feministički festival, a više o njemu saznajte čitajući intervju sa osnivačicom Kristinom Lelovac koji je uradila Jovana Netković. Tu je, naravno, i naša stalna rubrika Pismo meni mlađem/oj u kojoj vam ovog puta donosimo tekst Čaka Dija, osnivača kultne grupe Public Enemy, a u prevodu Sandre Đurić Milinov. Takođe, od ovog broja, u saradnji sa Bibliotekom XX vek, objavljujemo delove iz knjige „Govorite li zajednički?“ Ranka Bugarskog u formi mini-feljtona.

    Fotografija sa naslovnice: Edoardo Busti