Liceulice br. 44 - Upoznaj druge da bi upoznao sebe - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 44 – Upoznaj druge da bi upoznao sebe

    Mentalno zdravlje je važna tema kojoj se često ne pridodaje dovoljno značaja i kojoj se često pristupa iz ne baš najdobronamernijih uglova. Nas je, ovog puta, pre svega interesovao odnos mentalnog zdravlja i zajednice – kako život u zajednici utiče na mentalno zdravlje pojedinca, kako različite zajednice, uopšte, drugačije tretiraju koncept mentalnog zdravlja, te kako se – kako kroz istoriju, tako i danas – ovaj koncept zloupotrebljavao za marginalizaciju različitih grupa.

    Tako u novom broju magazina Liceulice možete čitati intervju sa Lidijom Vasiljević, psihološkinjom koja se godinama bavi upravo mentalnim zdravljem unutar zajednice. Takođe, preporučujemo i tekst Jovane Netković koja je razgovorala sa korisnicima psihijatrijskih usluga i donela nam priču o njihovoj svakodnevici. Sandra Planojević je pisala o Asocijaciji za promociju inkluzije i njihovom radu sa ljudima sa Daunovim sindromom, a možete pročitati i tekst Dejana Kožula o tome kako art-terapija pomaže korisnicima psihijatrijskih usluga.

    Osim teme broja, tu su i naše stalne teme i rubrike. Tako možete pročitati još jednu priču o našim prodavcima – ovoga puta je naš saradnik Nemanja Pantović pisao o prodavcu Nebojši Čelikoviću koji od nedavno prodaje magazin u Novom Sadu. Takođe, donosimo i intervju sa Miletom Kekinom, frontmenom zagrebačke pank rok grupe Hladno Pivo, kao i tekst u kome naša stalna saradnica Jelena Lalatović ispituje potencijal pop kulture da artikuliše važna društvena pitanja. Vuk Raičević je razgovaro sa niškom romskom aktivstkinjom Marijom Demić, a Lav Mrenović je svojim tekstom osvetlio temu neutralnosti interneta. U rubrici Pismo meni mlađem/oj ovaj put donosimo tekst koji je napisao Lazar Džamić, publicista i stručnjak za marketing.

    Fotografija na naslovnici: Ahmed Mahin Fayaz