Liceulice br. 42 - Ako hoćeš slobodu, samo je jedan način! - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 42 – Ako hoćeš slobodu, samo je jedan način!

    U novom broju bavili smo se, pre svega, razmatranjem važne uloge  medija u  izgradnji  istinski demokratskog društva. Nezavisni i slobodni mediji su jedan  od osnovnih preduslova  za razvoj zajednice koja  počiva na solidarnosti i transparentosti, a pravo na informaciju spada u elementarna prava svakog čoveka. Mediji su, dakle, polje koje nedvosmisleno spada u ono što zovemo javnim interesom – poput zdravstva ili  školstva.  I ovoj temi smo prišli u skladu s našom misijom,  a to podrazumeva da osvetlimo problem s više strana i ponudimo set informacija koje bi mogle voditi ka rešenju ili bar ublažavanju teškoća s kojima se kao društvo suočavamo.

    Tako u novom broju magazina Liceulice možete čitati intervju sa Snježanom Milivojević, profesorkom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Takođe, napravili smo i anketu u kojoj su brojni medijski stručnjaci i stručnjakinje – poput Dinka Gruhonjića, Vesne Mališić, Milene Dragićević Šešić, Ane Martinoli   i mnogih drugih – govorili o temama kao što su javni servis, mediji kao javno dobro ili medijska pismenost. U novom broju možete pročitati i tekst Dejana Kožula u kome se bavi nasleđem nedeljnika Feral Tribune.

    Osim teme broja, tu su i naše stalne teme i rubrike. Tako  možete pročitati još jednu priču naše stalne saradnice Dragane Nikoletić, ovoga puta o našem prodavcu Tomislavu Martiću koji svakodnevno vredno prodaje magazin u centru Beograda, a u rubrici Pismo meni mlađem ovaj put donosimo prevod teksta koji je  napisao Rodžer Voters, basista i autor mnogih pesama čuvenog benda Pink Flojd. Takođe, nastavili smo i saradnju sa izadavačkom kućom Geopoetika, pa u našem mini feljtonu i dalje prenosimo pisma iz knjige Muzej prepiske. Ovaj put pročitajte jednu vrlo zanimljivu prepisku između Alberta Ajnštajna i jedne učenice sedmog razreda osnovne škole.

    Naravno, osim tekstova, temom broja smo se bavili i kroz vizuelne sadržaje – što se najbolje može videti na naslovnici i brojnim ilustracijama koje je za ovaj broj našeg magazina uradila grupa umetnica BRuka Notes.