Liceulice br. 30 - Ovakvo oblačno nebo neće se razvedriti bez bure - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 30 – Ovakvo oblačno nebo neće se razvedriti bez bure

    Nosećom temom tridesetog broja zakoračili smo malo dublje u koncept održivog društvenog razvoja i onoga što se u tom konceptu podrazumeva pod pojmom “zelena politika”. Da li ekološki problemi najviše pogađaju najsiromašnije, jer su oni najveće žrtve nejednake dostupunosti prirodnih resursa? Da li nam je potrebna temeljna promena, jer će insistiranje na profitnoj logici učiniti da u potpunu propast odvedemo planetu na kojoj treba da živimo, radimo i razvijamo se? U tridesetom broju možete čitati i opsežan pregled razvoja zelenih politika i pokreta koji je napisala Iva Marković, obavestiti se o fenomenu “greenwashinga”, kao i o političkim implikacijama promene dominantnog odnosa prema hrani kao resursu.

    Osim tekstova o glavnoj temi, ističemo i reportažu iz izbegličkog kampa sa Idomenija, koju je pisala Žarka Radoja. Takođe, predstavljamo vam i tekst Saše Dragojla o novom talasu holivudskih filmova koji se bave temama koje spadaju u domen interesovanja levice, kao i tekst Iskre Krstić o političkom aspektu fenomena stanovanja. I u ovom broju nastavljamo sa rubrikom „Pismo meni mlađoj/mlađem“. U prethodnim brojevima ste čitali tekstove Svetlane Slapšak, Ivana Čolovića, Ljubomira Živkova, Davida Albaharija i Mirjane Đurđević, a ovaj put vam donosimo tekst pisca Veselina Markovića.

    Ni vizuelni aspekt nije zanemaren. Prve i poslednje strane posvetili smo sjajnoj seriji fotografija „Priče sa železnice“ mladog fotografa Mladena Teofilovića, a naslovnu stranu i ilustracije je radio Vanja Vikalo Linnch.