Liceulice br. 29 - Jugofuturizam - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 29 – Jugofuturizam

    Tema kojom smo se prevashodno bavili u ovom broju je jugoslovensko nasleđe. Pokušali smo ovom kompleksnom fenomenu da priđemo iz različitih uglova – zanimali su nas politički potencijali jugoslovenske ideje, ali i njena pop kultura, njena kinematografija i njena košarka. Tako, u dvadeset i devetom broju magazina možete čitati svojevrsni „manifest jugofuturizma“ koji potpisuje Saša Dragojlo, zatim sasvim ličnu analizu jugonostalgije Stefana Slavkovića, kao i tekst Svena Milekića koji se bavi simboličkom razlikom između termina Jugoslavija i region/regija/zapadni Balkan. Ivan Velisavljević piše o trideset ključnih jugoslovenskih filmova, a možete pročitati i dve recenzije Miloša Jankovića u kojima piše o aktuelnim filmskim i muzičkim ostvarenjima, tekst Sonje Rajin o Dejvidu Bouviju, kao i tekst Bojana Marjanovića o pesmi „Pljuni i zapjevaj, moja Jugoslavijo“ Bijelog dugmeta. Takođe, u novom broju imamo i autorizovana i priređena poglavlja iz različitih knjiga Dubravke Ugrešić, Tanje Petrović i Marka Pogačara.

    Takođe, i u ovom broju nastavljamo sa rubrikom „Pismo meni mlađoj/mlađem“. U prethodnim brojevima ste čitali tekstove Svetlane Slapšak, Ivana Čolovića, Ljubomira Živkova i Davida Albaharija, a ovaj put vam donosimo tekst koji je napisala književnica Mirjana Đurđević.

    Za naslovnicu i ostale naslovnice ovaj put su bili zaduženi Mirjana Radovanović i Miloš Miletić iz kolektiva KURS.