Liceulice br. 24 - Bolje da se uzalud boriš, nego da uzalud živiš - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice br. 24 – Bolje da se uzalud boriš, nego da uzalud živiš

  Tema kojom smo se u novom broju dominantno bavili je aktivizam i to shvaćen kao prostor za temeljnu društvenu promenu. Ovog puta nije nas zanimala samo puka svakodnevna, solidarnost, iako ne potcenjujemo i njen značaj. Dakle, u dvadeset četvrtom  broju magazina “Liceulice” interesovao nas je aktivizam koji se očitava kroz ozbiljne političke akcije. Zanimalo nas je i pokušali smo – kroz različite tekstove i različite vizure – da objasnimo kako to pojedinac može živeti i raditi u skladu sa aktivističkom etikom i svetonazorom, uvek svestan da je njegova borba deo šireg konteksta, jedne šire borbe za bolji svet.

  Takođe, i u ovom broju nastavljamo sa našom nedavno pokrenutom rubrikom „Pismo meni mlađoj/mlađem“. U prethodnom broju ste mogli čitati tekst Svetlane Slapšak, a u novom broju vam s ponosom predstavljamo tekst Ivana Čolovića, antropologa, etnologa i urednika izdavačke kuće „Biblioteka XX vek“.

  U dvadeset i četvrtom broju magazina možete čitati i tekst Jane Danilović o inicijativi grupe aktivista i aktivistkinja u kojoj su prekrivali grafite mržnje u Beogradu, zatim tekst Dejana Kožula koji nas upoznaje sa jednim nemačkim umetnikom koji je na zanimljiv način spojio antikorporacijski aktivizam sa umetnošću, kao i tekst Anje Sinadinović o našem prodavcu Mirku Ondriku.

  Takođe, u novom broju možete čitati i tekstove koji na pristupačan način obrađuju čitav niz zanimljivih i važnih tema – od studentskih protesta u Makedoniji preko fenomena digitalnog aktivizma (tzv. „kliktivizma“) do političkog konteksta ovogodišnje dodele Oskara.

  Naslovnu stranu i ilustracije u magazinu uradili su Bratislav Milenković i Aleksandar Savić.