Liceulice br. 23 - Ekonomija po meri čoveka - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice br. 23 – Ekonomija po meri čoveka

  Tema novog broja je socijalno preduzetništvo – ekonomija po meri čoveka. Ovaj koncept, u našem regionu nedovoljno prepoznat, je inovativna ekonomska mogućnost koja donosi zaradu ali i širu društvenu korist, kroz osnaživanje pojedinaca i grupa kojima je to najpotrebnije i kroz doprinos ublažavanju nekih od gorućih  problema zajednice.

  Temu broja smo obradili kroz nekoliko različitih formi – od predstavljanja dobrih praksi iz regiona i Evrope preko intervjua do šire kontekstualizacije socijalnog preduzetništva kao fenomena.

  Predstavljamo vam novu rubriku „Pismo meni mlađoj/mlađem“ – inspirisanu sličnom rubrikom koja već postoji u britanskom uličnom magazinu „The Big Issue“. Pozvali smo izvestan broj prijatelja i prijateljica našeg magazina, s prostora bivše Jugoslavije, da kroz svojevrsno komuniciranje sa mlađim samim sobom posavetuju nove mlade, da odgovore na neka pitanja iz prošlosti, ali i postave ona koja se tiču trenutka u kom živimo. U ovom broju pročitajte pismo koje je sebi mlađoj napisala Svetlana Slapšak.

  Između ostalog, možete čitati i tekst Dušana Komarčevića o inicijativi da se reše problemi jednog broja romskih naselja na Novom Beogradu, tekst Dejana Kožula koji nas upoznaje sa primerima dobre aktivističke umetničke prakse u Nemačkoj, kao i tekst Dragane Nikoletić o našem prodavcu Borisu Pirkoviću. Takođe, u novom broju možete čitati i tekstove za koje mislimo da na adekvatan i inovativan način obrađuju neke teme koje su prethodnih meseci bile u fokusu šire javnosti – od zauzimanja bioskopa „Zvezde“ preko rasprave o zakonskoj regulativi fizičkog kažnjavanja dece do masakra u redakciji Charlie Ebdo.

  Pored novog formata i papira, ovaj broj je vizuelno poseban i zato što je dizajn, ilustracije kao i masku na naslovnoj strani, radio poznati kanadski dizajner poreklom iz Sarajeva, Aleksandar Saša Škorić. Deo vizuelnog tima u ovom broju bili su i Nemanja Zdravković, Rašo Pavlić, Sara Ristić i mnogi drugi.