Liceulice br. 11 - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


    Liceulice br. 11

    Tema ovog broja je voda. Voda, za koju se veruje da se na površini prvi put pojavila usled isparenja pravulkana, predstavlja materiju od  presudnog značaja – onu koja Zemlju izdvaja od svih ostalih planeta Sunčevog sistema.

    Potrošnja vode raste dvostruko brže od rasta populacije, a vode na planeti nema više nego što je oduvek bilo – naprotiv. Kroz niz zanimljivih i drugačijih  tekstova, intervjua, eseja, osvrta, infografa i ilustracija pokušavamo da odgovorimo na neka od mogućih pitanja kada je u pitanju ova tema: Čija je voda? Svačija i ničija. Kako sačuvati i pravedno deliti ovu pitku dragocenost? Hoće li se novi ratovi voditi oko vode? Ko kontroliše ovaj izvor života? Hoće li je biti dovoljno za sve? Neki od nje profitiraju, a neki u njoj dramatično oskudevaju. Kako štedeti, a kako pravedno deliti vodu? Brinuti o „nijansama zelenog“ u vezi sa pijaćom vodom prilično je dekadentno kada znamo da joj jedan od šest ljudi na svetu nema pristup. Ipak, mi je imamo, pa je red da se ponašamo ekološki odgovorno koliko god je moguće. Vreme je da se uključimo u vodenu revoluciju i preduzmemo makar najsitnije korake i da počnemo da štedimo.

    U novom broju predstavljamo, po prvi put u Liceulice, Dejana Kožula koji razmišlja o Istanbulu i nama. Tu su i nove priče, reportaže i fotografije sa margine, kao i niz tekstova o svežim idejama, aktivističkim naporima i pozitivnim promenama u regionu i širom sveta, kao i bogat prikaz kulturnog aktivizma. Na okupu su i svi naši redovni autori – uz neka nova imena i neke povratnike.

    Naslovnicu za ovaj broj pripremio je Branko Bobić.