Liceulice 93: Zašto se nasilje dešava, a kako se protiv njega bori?

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 93: Zašto se nasilje dešava, a kako se protiv njega bori?

  Tragični događaji u osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u Mladenovcu nepovratno su promenili našu stvarnost. U novom broju našeg magazina, pokušavamo da razumemo i objasnimo mnoge različite oblike u kojima se nasilje pojavljuje, ali i da ukažemo na makar neke puteve kojima bismo mogli da krenemo kako bi društvo u kojem živimo bilo bezbednije.
  Pored teme broja, tu je i priča naše prodavačice Dubravke, Pismo meni mlađem istoričara umetnosti, profesora i aktiviste Branislava Dimitrijevića, predstavljanje udruženja „Klara i Rosa“ iz Subotice, te priča o Kino-klubu Beograd i vremenu jugoslovenskog fimskog amaterizma.

  • Uskoro će godinu dana kako se Dubravka Kovačević priključila Liceulice kolektivu. Od tada se mnogo lepše oseća, a razgovori sa drugim prodavcima i kupcima je ispunjavaju. Iako se susreće sa različitim problemima, uvek je pozitivna i nasmejana. Sa Dubravkom je razgovarala Kristina Rajić.

  • Dostupnost oružja, ali i sav teret militarističkih narativa u društvu tako duboko traumatizovanom kao što je naše, nisu teme koje više se smeju gurati pod tepih. Sa Stefanom Slavkovićem su o ovom problemu razgovarali sociolog Dario Hajrić i psihološkinja Đurđa Timotijević.

  • Za prvih pet meseci 2023. godine, u Srbiji je počinjeno čak sedamnaest femicida. Veliki broj žena i devojčica ubijen je u svom domu, a ubistvu je prethodilo nasilje koje je deo njih prijavljivao institucijama. Iako je nasilje u porodici prepoznato kao krivično delo pre više od dvadeset godina, analize pokazuju da se nasilje u praksi ne shvata ozbiljno, a počinioci femicida se najčešće ne terete za teško ubistvo. Dunja Karanović razgovarala je sa Vanjom Macanović, advokatkinjom iz Autonomnog ženskog centra, i novinarkom Aleksandrom Mališić iz feminističkog kulturnog centra Befem.

  • Veza između nasilja u društvu i nasilja u medijima je neosporna, i teško ju je zaobići. O ovoj temi piše Dubravka Valić Nedeljković, profesorka Filozofskog fakulteta u Novom Sadu u penziji i jedna od osnivačica Novosadske novinarske škole.

  • Psihološkinja Teodora Vuletić u svom tekstu analizira kompleksan fenomen vršnjačkog nasilja.

  • Kako da se nosimo sa strahom, ali i drugim teskobnim osećanjima i mislima koje naviru u stanjima psihološke destabilizacije kakvu smo u proteklom periodu doživeli i kao društvo i kao pojedinci, u emisiji „U raljama osećanja“ na Radio Aparatu govorili su psiholozi i psihoterapeuti Ana Perović, Doris Rafajlovski i Vladimir Borovnica.

  • Udruženje „Klara i Rosa“ iz Subotice uspešno povezuje multinacionalnu zajednicu kroz savremene umetničke prakse i društveni aktivizam. Koji značaj za Subotičane imaju Centar za savremenu kulturu i umetnost, onlajn Radio Plac i Dvorišna galerija istraživala je Kristina Rajić.

  • Pismo dvadesetogodišnjem sebi u ovom broju adresirao je i u 1987. godinu poslao istoričar i teoretičar umetnosti, profesor i aktivista Branislav Dimitrijević.

  • Rubrika „Jugoslavija za početnike“ u ovom broju posvećena je kino-amaterizmu, kroz priču o Kino-klubu „Beograd“, u kome su prve korake napravili neki od najznačajnijih fi lmskih stvaralaca sa ovih prostora, među kojima su Dušan Makavejev, Kokan Rakonjac, Živojin Pavlović, Srđan Karanović i mnogi drugi. Tekst: Radiša Cvetković.

  • Naslovna strana: Tamara Bogovac

  Liceulice 93 Zašto se nasilje dešava, a kako se protiv njega bori