Liceulice 92: Veštačka inteligencija, budućnost koja se dešava

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 92: Veštačka inteligencija, budućnost koja se dešava

  Javni prostor je u poslednje vreme preplavljen raznovrsnim debatama o veštačkoj inteligenciji, njenom ubrzanom razvoju i strahu od gubitka kontrole. U toj šumi informacija je veoma teško snaći se i razumeti gde prestaje opravdana zabrinutost, a počinje paranoja. Zato smo u novom broju pokušali da dođemo do saznanja u kojim oblastima od veštačke inteligencije možemo imati koristi, a gde je zaista potrebno biti oprezan.

   

  Stefan Slavković je u više navrata razgovarao sa takozvanim ChatBotovima, i na osnovu tih „intervjua“, kao i istraživanja teme, došao do pitanja: „Stanuje li terminator u vašem Viberu?“ – proverite odgovor.

  Jedna od čestih tema razgovora o veštačkoj inteligenciji je i briga o tome kako će ona uticati na umetnost. Već sada postoje programi koji uče da verno imitiraju različite stilove i forme, ali da li će njihov razvoj dovesti do tzv. smrti umetnosti ili je reč samo o još jednoj tehnološkoj promeni, čitajte u tekstu Dunje Karanović.

  Da li će novinarstvo u vremenu veštačke inteligencije sačuvati profesionalizam i empatiju? Koliko novinara će zameniti roboti? U okviru naše rubrike „Podkasti za čitanje“, donosimo epizodu IREX-ovog podkasta „Saznaj i razaznaj“, u kojoj Stefan Janjić (FakeNews Tragač) i Branko Čečen (CINS) razgovaraju o budućnosti medija i medijske pismenosti u kontekstu veštačke inteligencije.

  U ovom broju pročitajte i priču beogradskog prodavca Stefana Radojičića, koji prodaje magazin preko našeg partnerskog udruženja Živimo zajedno, koje već decenijama pomaže deci i mladima sa smetnjama u razvoju.

  Novu rubriku “Enciklopedija hrabrih” otvaramo pričom o Ljubiši Rajiću, osnivaču katedre za skandinavistiku na Filološkom fakultetu u Beogradu, koji je pored karijere profesora i prevodioca decenijama bio poznat i kao neumorni aktivista i odlučni borac protiv društvenih nepravdi.

  U horu „Svi uglas!“ zajedno pevaju deca i mladi iz romske zajednice i mladi iz većinske populacije, a na repertoaru su pop, rok, narodne i dečje pesme na srpskom i romskom jeziku. O horu „Svi uglas!“ za Liceulice govori njegova osnivačica Maja Ćurčić.

  Deveti festival Na sopstveni pogon, u organizaciji Asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS), otvoren je prvim angažovanim mjuziklom u Smederevu, Priče iz sajber dvorišta. O pomenutoj predstavi i konceptu festivala pisala je Anja Mihić.

  Sebi mlađem u ovom broju pisao je frontmen kultnog indi rok benda Pixies, Frenk Blek, a tekst prenosimo iz britanskih uličnih novina The Big Issue.

  Naslovnica: Vladimir Hadžić

   

  Liceulice 92 Veštačka inteligencija, budućnost koja se dešava