Liceulice 91: Svakodnevica osoba sa invaliditetom - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 91: Svakodnevica osoba sa invaliditetom

  Kretanje ulicama, korišćenje javnog prevoza, posećivanje različitih institucija, učestvovanje na tržištu rada, razvijanje kulturnih navika i mnogo šta drugo što spada u svakodnevicu svih nas, često predstavlja izazov za osobe sa invaliditetom. U ovom broju osvetljavamo probleme sa kojima se osobe sa invaliditetom u našem društvu suočavaju, nudimo potencijalna rešenja i primere dobre prakse. Pored teme broja, tu je posveta Dubravki Ugrešić, kao i priče prodavaca iz Novog Sada i Kraljeva, apel da se – dok nije kasno – podigne glas za očuvanje Sajma i drugih arhitektonskih spomenika 20.veka, prikaz filma „Beli šum“ Noa Baumbaha, te Pismo meni mlađem muzičara i aktiviste Bilija Brega. 

  • Osobe sa invaliditetom često su zanemarene kada je u pitanju dostupnost muzeja i drugih kulturnih institucija. Koji su primeri loše, a koji dobre prakse, te kako bi situacija mogla da se popravi, Dunja Karanović otkriva u razgovoru sa Marijanom Milankov, istraživačicom iz Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kustoskinjom Ivanom Rastović i muzejskom edukatorkom Jelenom Bobić.
  • Glumica Sandra Silađev je osmislila i, zajedno sa nekoliko kolega, snimila dva polusatna dokumentarna filma, “Rijaliti u invalidskim kolicima” i “Rijaliti sa belim štapom”, koji imaju za cilj podizanje svesti o nepristupačnosti javnih objekata i površina za slepe i slabovide osobe i osobe u invalidskim kolicima. Sa Sandrom je razgovarala Anja Mihić.
  • Liceulice se od 2022. godine prodaje i u Kraljevu, u saradnji sa „Udruženjem osoba sa većim i manjim smetnjama u razvoju“. U prodaji im pomažu volonteri iz pozorišne trupe „Grupa Grupa“, a direktor ove trupe Vladan Slavković opisao je početke prodaje u Kraljevu. 
  • U 91. broju upoznajete i našeg novosadskog prodavca Ištvana Farkaša – aktivistu i pesnika koji se vratio iz Nemačke posle više pokušaja da u toj zemlji dobije azil, i sada u Novom Sadu živi kao beskućnik. Sa Ištvanom je razgovarala Jelena Blagojev Stevin
  • Dok smo svesni vrednosti našeg srednjovekovnog arhitektonskog i kulturnog nasleđa, nikako da se ta svest proširi i na arhitektonsku baštinu 20. veka. Sava centar, BIGZ i Genex kula su prodati privatnicima, a sudbina Beogradskog sajma je neizvesna. U rubrici „Podkasti za čitanje“ donosimo transkript emisije „Grad u prolazu“ sa Radio aparata, u kojoj govore arhitekte Nataša Đurić i Zoran Dmitrović.
  • Nastavljamo turu kroz beogradsku uličnu umetnost kroz odabrane grafite i murale koje predstavlja istoričar umetnosti Srđan Tunić, jedan od vodiča šetnji posvećenih uličnoj umetnosti u organizaciji Street Art Belgrade.
  • Roman „Beli šum“ Dona DeLila nedavno je za veliko platno adaptirao reditelj Noa Baumbah, pročitavši ga u naglašeno satiričnom ključu, kao fantazmagoriju buke, dezinformacija, strahova i bolnih pitanja o sudbini čovečanstva prezasićenog medijima. O filmu je pisala Danica Stojanović
  • Od kada se, početkom osamdesetih godina, pojavio na sceni, Bili Breg je svoj životni put gradio spajajući muziku sa aktivizmom. U svom Pismu sebi mlađem, on otkriva kako je prevazišao stidljivost, izborio se sa traumom vršnjačkog nasilja i „izmislio“ novog sebe. 
  • Nedavno je preminula Dubravka Ugrešić. Njene knjige, ali i njen kritički javni angažman, učinili su je svojevrsnim simbolom borbe protiv nacionalizma, patrijarhata, ali i sveopšte površnosti, neznanja i lenjosti duha. Kao uvod u jedan od najvažnijih književnih opusa na našem jeziku, donosimo vam završno poglavlje iz knjige „Kultura laži“.

  Naslovnica: Vladan Nikolić