Liceulice 90: Koje god da je pitanje, rat nije odgovor

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 90: Koje god da je pitanje, rat nije odgovor

  Poslednjih godinu dana koliko traje rat u Ukrajini, opet su se pojavili strahovi od globalnih sukoba, ali i od novih ratova na našem području. U 90. broju magazina Liceulice pisali smo o tragičnim posledicama ratova, ali i anti-ratnom aktivizmu nekad i sad, uvek sa istom porukom – rat mora imati alternativu. 

  • U 90. broju predstavljaju vam se dva beogradska prodavca našeg magazina: neumorni Dragan Stamenković, koji prodaje magazin na Banovom brdu i radi kao noćni kao čuvar, i Nikola Mihajlović, koga odnedavno možete sresti ispred SKC-a.
  • Pretnje novim ratovima su česte na ovim prostorima, a o tome koje bi korake trebalo da preduzmemo da bi mir zaista postao realnost, Stefan Slavković je razgovarao sa beogradskim antropologom i izdavačem Ivanom Čolovićem, sarajevskim pozorišnim rediteljem Harisom Pašovićem, kosovskim prevodiocem Ćerimom Ondozijem i hrvatskom književnicom Monikom Herceg.
  • Šta se u školama na prostoru nekadašnje Jugoslavije uči o ratovima iz devedesetih i da li nastava istorije doprinosi miru i stabilnosti ili održava stanje trajnog konflikta, otkriva Rodoljub Jovanović, psiholog i istraživač procesa pomirenja, u razgovoru sa Tijanom Spasić.
  • O odjecima rata u Ukrajini na zidovima u Srbiji, kao i o Beogradu kao retkom mestu gde se mogu sresti ruske i ukrajinske izbeglice, govori Vladimir Arsenijević, pisac i osnivač Udruženja Krokodil. Razgovor je vodio Dejan Kožul u podkastu „Kupek“, a mi ga prenosimo u okviru „Podkasta za čitanje“.
  • „Duhovna republika Zicer“ u bačkom selu Trešnjevac kod Kanjiže jedan je od zanimljivijih primera antiratnog aktivizma iz devedesetih, a o njoj u ovom broju piše Dejan Kožul.
  • Pročitajte tri potresne anti-ratne pesme Miodraga Miše Stanisavljevića (1941-2005), pesnika, dramskog pisca, satiričara i prevodioca koji je devedesetih bio i jedan od najoštrijih kritičara tadašnjeg ratno-huškačkog režima u Srbiji.
  • Marina Lučić je razgovarala sa Oliverom Nektarijevićem, pevačem i tekstopiscem benda Kanda, Kodža i Nebojša, povodom njihovog novog albuma „Beton“.
  • Nebojša Krivokuća je za „Prešlicavanje“ pripremio priču o pesmama i albumima koji, ako i nisu zaustavili neki rat, sigurno su umanjili broj onih koji veruju da je oružje rešenje.
  • Iz britanskog uličnog magazina The Big Issue prenosimo „Pismo mlađem sebi“ Dejvida Džejsona, najpoznatijeg po ulozi Del Boja u čuvenoj seriji „Mućke“.
  • U okviru rubrike „Jugoslavija za početnike“ bavimo se uticajem italijanske popularne kulture u SFRJ, kroz fragmente iz studije „Dvadesetčetiri hiljade poljubaca“ italijanske istoričarke Frančeske Rolandi, koju je nedavno objavila Geopoetika.

  NASLOVNA STRANA: Barbara Dimić
  GALERIJA: Goranka Matić

  Liceulice broj 90