Liceulice 89: Gledajući fudbal

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 89: Gledajući fudbal

  Svetsko prvenstvo je prošlo, ali priče o fudbalu i svemu oko fudbala nisu. Ovaj sport kao malo šta drugo na jednom mestu okuplja tako različite ljude, i služi kao okvir za tako različite razgovore. U ovom broju nas je zanimalo šta u ovoj igri, i svemu što je prati, može biti istinski progresivno, a šta istinski opasno. Pored teme broja, pripremili smo i ovaj put niz tekstova u našim drugim stalnim rubrikama.

  • Svoju priču u ovom broju ispričao je naš dugogodišnji prodavac Tomislav Martić, koji Liceulice prodaje u saradnji sa našim partnerskim Udruženjem za pomoć osobama sa smetnjama u razvoju „Živimo zajedno“. Sa Tomom je razgovarala Milica Terzić.
  • Sa antropologom Ivanom Đorđevićem, koji se u svojoj knjizi “Antropolog među navijačima“ (Biblioteka XX vek), bavi načinom na koji fudbal učestvuje u izgradnji identiteta jedne zajednice, razgovarao je Bojan Marjanović
  • Književnica i aktivistkinja Dragoslava Barzut u razgovoru sa Dunjom Karanović otkriva jedno manje poznato lice fudbala kao sigurnog mesta za pripadnice LBT+ zajednice.
  • O tome kako fudbal može biti vezivno društveno tkivo piše i Aleksandar Hemon kada opisuje svoja emigrantska iskustva u „Knjizi mojih života“, iz koje vam donosimo odlomak.
  • Zašto poznati pisci Džordž Orvel i Horhe Luis Borhes nisu voleli fudbal, i kakve su sve opasnosti u njemu prepoznavali, takođe možete pročitati u okviru našeg temata.
  • Nedavno je podnet zahtev da jedan park na Slaviji dobije ime po Dušanu Jovanoviću, romskom dečaku koji ubijen pre dvadeset i pet godina u neposrednoj blizini tog parka, u blizini škole u koju je išao. O ovoj inicijativi pisao je Danilo Ćurčić u serijalu „99 procenata“ koji realizujemo u saradnji sa A11.
  • U 89. broju pročitajte i Pismo mlađem sebi jednog od čuvenih pajtonovaca, Erika Ajdla, retrospektivu burnog života u kome je, slično kao u njihovoj poznatoj pesmi, „uvek gledao vedriju stranu života“.
  • U okviru rubrike „Jugoslavija za početnike“, donosimo odlomak iz studije „Moderni život u udarnom terminu“ antropološkinje Ildiko Erdei, posvećene TV seriji „Pozorište u kući“ Novaka Novaka, najduže prikazivanoj i jednoj od najpopularnijih serija u socijalističkoj Jugoslaviji.

  Naslovna strana: Uroš Pavlović