Liceulice 87: Privatnost u sve javnijem svetu - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 87: Privatnost u sve javnijem svetu

  Liceulice 87: Privatnost u sve javnijem svetu

  Granica između privatnog i javnog sve je nejasnija. S jedne strane, ljudi svoju privatnost dobrovoljno dele u onlajn prostoru, od društvenih mreža do davanja podataka kompanijama. S druge strane, razni centri moći te granice stalno pomeraju, insistirajući na prikupljanju podataka koje je ponekad transparentno, a ponekad ne. U 87. broju pokušali smo da razložimo kada ima smisla biti oprezan, a kada, opet, nema potrebe biti paranoičan.

   

  • Stefan Slavković je u svom tekstu duhovito iscrtao obrise Homo facebookus-a, moderne osobe temeljno izmenjene dinamikom društvenih mreža.
  • Granice između privatnog i javnog pomerale su se kroz istoriju. Dunja Karanović istraživala je šta građani i građanke imaju pravo da rade u privatnosti svog doma, ko ima pravo da učestvuje u javnom životu i šta državni organi smeju da znaju o nama.
  • Danilo Krivokapić, direktor SHARE fondacije, u razgovoru sa Đorđem Bjelanovićem otkriva najčešće istine i na zablude u vezi sa zaštitom ličnih podataka i privatnosti na internetu.
  • U okviru rubrike “Podkasti za čitanje”, ovaj put predstavljamo podkast „Saznaj i razaznaj“ u kom je novinarka i aktivistkinja Lana Nikolić razgovarala sa stručnjakom za digitalni marketing i suosnivačem agencije „Žiška“, Milošem Skokićem.
  • Svoju priču je u ovom broju ispričao naš novi prodavac Slobodan Matić Gašić. Kada mu je teško, Slobodan se bori muzikom i pisanjem ljubavnim stihova u književnom klubu Ivo Andrić.
  • Nemački sociolog Stefan Zelke na primeru poznate nemačke neprofitne organizacije Tafel objašnjava kako su humanitarne strategije poput deljenja hrane i same deo takozvane ekonomije siromaštva.
  • Finska je jedina zemlja EU u kojoj broj beskućnika svake godine opada, a mnogi tvrde da je odgovor u državnoj politici nazvanoj Housing first (Prvo krov nad glavom). Iz nemačkih uličnih novina Hinz&Kunzt prenosimo reportažni tekst o beskućnicima u Helsinkiju.
  • Anja Mihić piše o talasu masovnih protesta u Iranu, izazvanom smrću 22-godišnje Mahse Amini koju je u Teheranu privela „moralna policija“ zadužena za kontrolisanje ženskog odevanja i propisnog nošenja hidžaba.
  • Kakva je situacija u zdravstvu u Srbiji u ovom trenutku i šta bi se dobilo, a šta izgubilo prelaskom na privatni zdravstveni sistem objašnjava specijalista pulmologije Srđan Lukić u tekstu koji prenosimo sa sajta CPE.
  • U 87. broju donosimo i Pismo mlađem sebi Salmana Rušdija, objavljeno u magazinu The Big Issue godine, kad je izgledalo da je utihnula pretnja od fatve koju je na njega bacio iranski vođa Ajatolah Homeini zbog navodnog vređanja islama u romanu Satanski stihovi iz 1988. godine.
  • Kako je izgledao dolazak televizora u zabačeno ličko selo sedamdesetih godina opisao je Damir Karakaš u svom sjajnom romanu „Sjećanje šume“. U okviru našeg serijala “Jugoslavija za početnike”, iz ovog romana prenosimo poglavlje „Televizor“.
  • U svojoj rubrici „Prešlicavanje za Liceulice“, Nebojša Krivokuća preporučuje preslušavanje albuma koji se bave temema privatnosti i nadzora, onih koji su nas na vreme upozoravali, ili nas pripremaju za probleme koji tek dolaze.

  Naslovna strana: Željko Lončar