Liceulice 86: U kakvim gradovima živimo, a u kakvim bismo mogli da živimo? - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 86: U kakvim gradovima živimo, a u kakvim bismo mogli da živimo?

  Liceulice 86: U kakvim gradovima živimo, a u kakvim bismo mogli da živimo? 

   

  Pristupačno stanovanje, dostupnost javnih prostora, uređen gradski saobraćaj, više zelenila, a manje betona – samo su neke od karakteristika grada koji bi bio dobar za svoje stanovnike. Međutim, svima je jasno da gradovi u kojima živimo vrlo malo, ako uopšte, nalikuju na takve “zamišljene” dobre gradove. Zašto je to tako, i kako menjati grad da bi bio bolji za sve – čitajte u novom broju našeg magazina. 

  • U severnom delu Banata, magazin Liceulice prodaju korisnici Centra za pružanje usluga socijalne zaštite grada Kikinde i tako razvijaju socijalne veštine i zarađuju dodatni prihod. U 86. broju imamo priliku da bolje upoznamo mladog Slobodana Krstu iz Kikinde.
  • O tome zašto upravljanje gradovima kod nas nije zasnovano na brizi o javnom interesu već na partikularnim interesima Stefan Slavković je razgovarao sa Vladimirom Simovićem iz Centra za politike emancipacije, ekološkom aktivistkinjom i istraživačicom pri Geografskom fakultetu u Beogradu, Milicom Lukić, i Markom Aksentijevićem iz udruženja Ministarstvo prostora. 
  • Ivan Simić sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu je, na primeru drastičnog smanjivanja zelenih površina na Novom Beogradu od sedamdesetih do danas, analizirao posledice ovog procesa na kvalitet života u kontekstu klimatskih promena i toplotnih talasa u gradovima.
  • Gradovi su poput ogledala u kojima se reflektuju dominantni politički narativi i estetski standardi jednog društva. Šta nam poručuju novi spomenici u Beogradu Đorđe Bjelanović pitao je istoričarku umetnosti Irinu Subotić, i pisca i vizuelnog umetnika Dejana Atanackovića
  • Tekst Zorana Bukvića iz udruženja Ulice za bicikliste nudi predloge kako bi se mogao rešiti problem saobraćaja u Beogradu, i ujedno osvetljava strateške poteze koji su od Beograda napravili grad koji se po svaku cenu prilagođava automobilima.
  • Grupa od pet žena iz Sombora, kojima je bilo zajedničko iskustvo porodičnog nasilja, udružila se 2020. godine da bi šila zaštitne maske, i iz te inicijative nastalo je socijalno preduzeće Somborske šnajderke. Dunja Karanović je u okviru serijala „Heroji promene“, razgovarala sa Tamarom Rudić, osnivačicom ovog udruženja.
  • Pismo meni mlađoj u ovom broju napisala je profesorka arheologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu Staša Babić, jedna od ključnih autorki u ovoj oblasti na Balkanu.
  • Iz zbirke „Trenutak kada je meni počeo rat“ donosimo priču “Rat govori požuri” Emira Imamovića Pirketa u izdanju forumaZFD, koji o početku rata u Bosni pripoveda iz perspektive deteta.

  Naslovnica: Irena Gajić 

  Liceulice 86 možete kupiti ovde.