Liceulice 85: Kako se boriti protiv predrasuda? - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 85: Kako se boriti protiv predrasuda?

  Liceulice 85: Kako se boriti protiv predrasuda?

  Deca sa smetnjama u razvoju ne mogu da se igraju sa ostalom decom, žene starije od 45 godina je rizično zapošljavati, stari samo sede po čekaonicama i glasaju za vlast, osobe sa viškom kilograma ćemo pokrenuti na promenu ako im kažemo da su debele, kod psihologa idu slabići, LGBT osobe paradiraju jer misle da su bolje od ostalih, žrtve trgovine ljudima su same krive za to što im se desilo. I tako dalje, dopunite sami. Postali smo društvo koje kao da je odustalo od pokušaja da se razume drugi, koje više ne želi da čuje nikoga. Iz tog razloga, Liceulice svoj 85. broj posvećuje borbi protiv diskriminacije i predrasuda.

  • U 85. broju predstavljamo vam našeg novog prodavca Gorana Stojića, koga možete sresti u okolini Slavije ili na Kalemegdanu. Sa Goranom je razgovarala Anja Mihić.
  • Naša dugogodišnja prodavačica Mira Vujmilović je odrasla u Zemunu, a odnedavno tamo i prodaje magazin. U ovom broju poklanjamo vam Mirinu pesmu koja govori o specifičnoj atmosferi i uspomenama koje je vezuju za ovaj deo grada.
  • U serijalu „Heroji promene“ Dunja Karanović piše o subotičkom udruženju „ZaJedno“, koje se godinama bori da osobe sa invaliditetom budu integrisane u lokalnu zajednicu.
  • Tekst Đorđa Bjelanovića bavi se mestom koje u našem društvu zauzimaju stariji sugrađani, koji u Srbiji čine čak petinu stanovništva.
  • Jedan od najvećih problema sa kojima se žene suočavaju jeste diskriminacija pri zapošljavanju, naročito u slučaju žena iz socijalno ugroženih kategorija koje su starije od četrdeset pet godina. „Udruženje žena na prekretnici“ se trudi da popravi ovu sliku, a o njima piše Ana Živanović.
  • U tekstu koji prenosimo iz makedonskog uličnog magazina Licevlice, školski psiholozi i žene koje su u detinjstvu doživele ruganje zbog viška kilograma, poznatije kao „fat shaming“, upućuju na višestruke perspektive iz kojih se može posmatrati ovaj problem.
  • Sa Svetske mreže uličnih novina (INSP) prenosimo tekst u kom aktivistkinje iz Afrike i Južne Amerike upozoravaju da bi pooštravanje zakona vezanih za dostupnost abortusa u SAD moglo imati katastrofalne posledice u siromašnim i nerazvijenim zemljama.
  • Kroz razgovor sa aktivistkinjama organizacija „Atina“ i „Astra“, razmatramo poslednje izveštaje o trgovini ljudima u Srbiji.
  • U pismu sebim mlađem, Piter Dinklidž, najpoznatiji po tumačenju lika Tiriona Lanistera u Igri prestola, objašnjava kako se holivudska ideja o romantičnom junaku menjala tokom vremena.
  • Iz nedavno objavljene knjige „Trenutak kada je meni počeo rat” u izdanju foruma ZFD-a pročitajte kratku priču „Na brdima nema žive duše“ Selvedina Avdića.
  • U okviru rubrike „Jugoslavija za početnike“, kroz tekst Paule Petričević iz zbornika „Šta jenama AFŽ“ podsećamo na Antifašistički front žena, najmasovniju organizacija žena na ovim prostorima, koja je bila aktivna od 1942. do 1953. godine.
  • Predstavljamo vam knjigu Andreasa Malma „Korona, kriza, kapitalizam“ (FMK, 2022), koja se bavi drastičnim razlikama u odgovoru zapadnog sveta na dve velike krize, klimatske promene i korona virus, i uzrocima toliko različite reakcije.

  Liceulice 85 možete kupiti ovde.