Liceulice 83: Gladna i nezdrava planeta - Liceulice

Prijavi se na newsletter listu

Prijavljivanje na našu listu vam omogućava da primate redovna obaveštenja o našim aktivnostima, kao i drugim relevantnim LuL informacijama.


  Liceulice 83: Gladna i nezdrava planeta

  Šta jedemo, kako jedemo i, nažalost, da li uopšte jedemo, ima i svoju društveno-političku dimenziju, odnosno duboko je povezano sa elementarnim načelima na kojima je jedna zajednica organizovana. U ovom broju smo pokušali da odgonetnemo zašto živimo u svetu u kome ima toliko puno gladnih, a toliko se puno hrane baca, i koji bi bili putevi da se takva slika promeni.

   

  • U tekstu Stefana Slavkovića čitajte o tome zašto u svetu u kom živimo više creva krče od gladi nego od sitosti, zašto je gojaznost daleko češće znak siromaštva i loše ishrane nego bogatstva, te zašto su zemljoradnici i farmeri među najsiromašnijim ljudima.
  • O prednostima i manama moderne poljoprivrede i alternativama za budućnost piše ekološki aktivista Predrag Momčilović
  • Vezu između rata u Ukrajini i prehrambene krize u zemljama Trećeg sveta osvetlio je pomoćnik generalnog direktora Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO), a tekst prenosimo s međunarodne mreže uličnih novina (INSP).
  • U okviru serijala “99 procenata” čitajte tekst o paradoksima domaćeg socijalnog sistema kada je u pitanju ostvarivanje prava na hranu, odnosno administrativnim procedurama kroz koje gladni moraju da prođu da bi dobili jedan topli obrok dnevno.  
  • Jelena Radeta s ponosom ističe da je osoba sa invaliditetom, čije se želje ne razlikuju od većine drugih – da nađe stalni posao i da zasnuje porodicu. Od preporuke lekara da je roditelji ostave u domu, preko pogrešne terapije, ova vedra devojka sada radi dva posla i jedna je od najiskusnijih prodavačica magazina Liceulice
  • Serijal “Heroji promene” nastavljamo tekstom o romskoj mahali u Gračanici, ljudima koji se susreću sa diskriminacijom i sa ove i sa one strane, ali i o organizacijama poput GAIA Kosovo i Roma Versitas Kosovo koje im pomažu da se i u tako teškim uslovima nekako domognu drugačijeg, boljeg života.
  • U 83. broju pročitajte i Pismo mlađem sebi Dejva Grola, frontmena Fu Fajtersa i nekadašnjeg bubnjara Nirvane, koji je poznat i kao „fini momak roka“. Grol piše o svom muzičkom obrazovanju, uspomenama iz detinjstva, svirkama sa Polom Makartnijem, ali i o značaju koji je za njega tokom celog života imao blizak odnos sa majkom. 

  Naslovna strana: Vuk Palibrk