Liceulice 82: Radna prava – ko ih ugrožava i kako ih braniti? - Liceulice

Liceulice 82: Radna prava – ko ih ugrožava i kako ih braniti?

 

Radno zakonodavstvo poslednjih decenija sve manje štiti interese radnika i radnica. Iako ohrabruje to što raste broj inicijativa i osveženih sindikata koji pokušavaju da podignu vidljivost ovih problema u našem društvu, njihovi dometi su i dalje skromni. U ovom broju analiziramo stanje radnih prava i upućujemo na neke od puteva promene ove nepovoljne situacije. 

 • U uvodnom tekstu 82. broja Stefan Slavković je o ulozi sindikata razgovarao sa Mirjanom Pavić, predsednicom sindikata Sloga u valjevskoj kompaniji Valy, Aleksom Petkovićem iz sindikata Unitech, i Zoranom Stojiljkovićem, profesorom na FPN i predsednikom UGS Nezavisnost
 • U okviru teme broja pročitajte intervju sa Tomislavom Kišom, glavnim tajnikom Novog sindikata, koji su pre dvadeset godina u Hrvatskoj osnovali radnici i radnice nekadašnje mesne industrije Zagrepčanka
 • O različitim oblicima rada koje je doneo savremeni svet, i novim oblicima eksploatacije koji ih prate, Dunja Janković je razgovarala sa Aleksandrom Lakić i i Jelenom Šapić iz platforme Zajedničko, Milicom Dragićević iz Udruženja radnika na internetu, i Isidorom Ilić, samostalnom umetnicom i članicom ULUS-a
 • Stalna rubrika 99% donosi priču o platformskom radu, čiji je najvidljiviji oblik dostava hrane, koja je dobila ogroman zamah za vreme i posle pandemije.
 • U 82. broju predstavljamo našeg novosadskog prodavca Davida Balića, koji je po profesiji stomatolog. David je i zaljubljenik u muziku, posle prodaje magazina često ostaje na ulici da svira melodiku, a želja mu je da kupi električne orgulje. 
 • Novi serijal “Heroji promene” bavi se borcima protiv govora mržnje i diskriminacije u malim sredinama, a započinjemo ga tekstom Stefana Janjića o LGBGT+ društvenom centru “Izađi” iz Novog Sada. 
 • Dejan Kožul se pozabavio jednim specifičnim aspektom migrantske krize, migrantima i azilantima koji su ujedno i pripadnici LGBT populacije, te pored političkog ili ekonomskog, imaju i dodatni problem koji ih dovodi u Srbiju.
 • Pročitajte i priču osnivača prvog uličnog magazina The Big Issue, Lorda Birda, koji je prešao dug put od prestupnika i zatvorenika, do člana Britanskog Doma Lordova.
 • Pismo sebi mlađoj u 82. broju napisala je Zagorka Aksentijević, aktivistkinja i dugogodišnja koordinatorka obrazovnih programa Grupe 484. 
 • U okviru rubrike “Jugoslavija za početnike”, iz kataloga izložbe “O fabrikama i radnicima” u izdanju Muzeja Jugoslavije, prenosimo tekst lingvistkinje i antropološkinje Tanje Petrović, o utopijskom konceptu socijalističke fabrike kao prostoru “brige za sve”.
 • Nebojša Krivokuća u “Prešlicavanju” ističe Bilija Brega, Džoa Stramera i Brusa Springstina kao “počasne sindikalne horovođe”, odnosno najpoznatije muzičare koji su kroz svoje tekstove artikulisali probleme radničke klase. 

Naslovna strana: Maple things